IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България изнася 80% от произвеждания мед

Международното изложение Пчеломания събира близо 40 фирми от България, Италия, Франция, Сърбия и Черна гора, Турц

12:20 | 31.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
България изнася 80% от произвеждания мед
В България годишно се произвеждат около 8 - 9 хил. тона мед, като 80 на сто от количеството се изнася, съобщи председателят на Българския пчеларски съюз Ганчо Ганев на откриването на международното изложение "Пчеломания" в Добрич.

Пчеломания събира близо 40 фирми от България, Италия, Франция, Сърбия и Черна гора, Турция. В третото издание на панаира се представят производители на мед, на пчеларски инвентар и оборудване, на ветеринарни и апитерапевтични препарати, на специализирана литература.

През последните две-три години състоянието на бранша не е завидно заради лошите климатични условия и ниските изкупни цени на меда, коментира Ганев, цитиран от Dnes.bg.

През тази стопанска година полифлорният мед се изкупува по 2 лева, а монофлорният - за около 3 лева за килограм при средна себестойност на пчелния продукт 2,50-2,60 лева за килограм, обясни той.

Ръководителят на браншовата организация изрази безпокойство, че около 80 на сто от меда, който се предлага в търговската мрежа в страната, е с добавки от фруктоза и глюкоза и може да се смята за фалшифициран.

В съпътстващата програма на изложението, което ще продължи до 2 април, са предвидени дискусии за финансирането на пчеларския бранш и за пазара на биологични пчелни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още