IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 140 хил. туристи са посетили Етъра през 2006

През 2006 г. най–многобройни от чуждестранните туристи са били французите и немците, като е имало и по един посетител от Перу и Нова Зеландия

17:33 | 12.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Над 140 хил. туристи са посетили Етъра през 2006
Над 140 хил. български туристи са посетили Архитектурно–етнографския комплекс на открито „Етър” в Габрово през 2006 г., съобщиха от музея. Според Пенка Колева, директор на музея, общият брой посетители на комплекса надхвърля 175 хил. души, като от тях близо 30 хил. са чуждестранни туристи. През 2006 г. най–многобройни от чуждестранните туристи са били французите и немците, като е имало и по един посетител от Перу и Нова Зеландия.

През изминалата година в АЕК „Етър” бяха открити обновените църква и тепавица. При обсъждането на общинския бюджет на Габрово тази година ръководството на комплекса ще поиска 30 хил. лв. за обновяване на търговската чаршия.

Неотдавна община Габрово проведе търг за отдаване под наем на Битовата възрожденска механа – една от атракциите в комплекса, като месечният наем достигна 5 250 лв. при първоначална наемна цена 1 700 лв.

До края на април 2007 г. пък трябва да приключи ремонтът на хотел „Странноприемница” в комплекса. Инвестицията, която е вложена в обновяването му, надхвърля 450 хил. лв.

Продължават и споровете относно името на комплекса. През август 2006 г. до курорта „Свети Влас” беше открит ваканционният комплекс „Етъра”. Комплексът е във възрожденски стил и се състои от 240 апартамента и 6 еднофамилни къщи. Инвеститорите в новия комплекс са поискали да регистрират марката, но все още няма решение по въпроса от патентното ведомство. От община Габрово обаче остро се противопоставят срещу използването на името на комплекса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още