IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е състоянието на Аспаруховия мост във Варна ще е ясно до 2 месеца

Един от символите на Варна – Аспаруховият мост, е оставен без надзор и от години никой не следи конструктивното му състояние

10:27 | 24.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Какво е състоянието на Аспаруховия мост във Варна ще е ясно до 2 месеца
Един от символите на Варна – Аспаруховият мост, е оставен без надзор и от години никой не следи конструктивното му състояние, нито са правени проверки за геодезически замервания за деформации.  

В момента тече оглед на съоръжението и до два месеца ще е ясно точното състояние на конструкцията на Аспаруховия мост, съобщи арх. Венелин Жечев, директор на дирекция “Инженерна инфраструктура и благоустройство” в община Варна. В огледа е включен и един от проектантите на моста – инж. Пецински.

Той ще установи какви средства са необходими за ремонта на съоръжението. Отпускането на сумата ще търси областният управител на варненска област Петър Кандиларов от Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Аспаруховият мост вече има 30-годишна история, като досега проверка и ремонт на връхната му конструкция са правени единствено през 1999 г. от “Пътища и мостове” – Провадия. Заключението им е било че няма слягане на стълбовете и неопреновите лагери в стоманобетонната част са в добро състояние. Извършени са ремонтни работи по подмяна на хидроизолацията, изравнителната и асфалтовата настилка и дилатационните фуги. Приемо-предавателен протокол след ремонта няма, защото не е уточнен собственикът на моста.

През 80-те години са отпускани средства от държавния бюджет за поддръжката му – около 300 000 лв. годишно. В последните години община Варна дава по 40 000 лв. от годишния си бюджет за поддръжка на пътната настилка, парапетите и осветлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още