IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правната комисия прие механизъм за разследване на главния прокурор

Механизмът с нищо не противоречи на Конституцията, заяви Крум Зарков

18:28 | 25.05.23 г. 2
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Правната комисия на парламента одобри на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), въвеждащи механизъм за контрол върху главния прокурор. 

Процедурата предвижда сигналите срещу обвинител номер едно или негов заместник да се изпращат до председателя на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС). От списък на наказателни съдии с ранг на върховни на случаен принцип ще се определя съдията, който ще стане прокурор по разследването на главния. Друг прокурор ще контролира пък неговото разследване.

Настоящият главен прокурор Иван Гешев дойде в парламента за началото на заседанието, направи двуминутно обръщение към народните представители и си тръгна. Той отново увери, че ще довърши мандата си и обяви, че войната срещу съдебната власт руши институциите и води до ръст на престъпността и връщане на мутренските времена. 

"Българската прокуратура е единна и ще продължи да работи по същия начин въпреки политическия натиск и в интерес на народа и хората. Не ме е страх." Това заяви главният прокурор Иван Гешев в началото на заседанието на правната комисия на Народното събрание, предава БНР.

Той се обърна към народните представители с думите: "Добре дошли в 96-та година!", а след това направи обръщение към тях, в което посочи, че войната срещу съдебната власт и съзнателното рушене на институциите се прави в интерес на организираната престъпност, мафията и олигархията. "И аз като главен прокурор ще довърша мандата си и ще свърша това, за което кандидатствах на поста. А това е -  всички, които са извършили престъпления, да влязат в затвора след осъдителни присъди -  влезли в сила, от българския съд. Следващото, което ще кажа - че не ме е страх и няма да позволя да бъда плашен. И не я е страх магистратската общност, вярвайте ми". 

Гешев се обяви и срещу обсъжданите законодателни промени.

"Няма да участвам в нещо, което предварително вероятно е решено и което обслужва, може би, това, което определих като политическа мафия и което българските граждани определят като политическа мафия, политически боклук, олигархия и организирана престъпност. И няма да позволя и да участвам в, може би, превръщането на правовата държава в дрипа и пипането на Конституцията с мазни пръсти. Бог да пази България", обърна се емоционално към депутатите Иван Гешев.

След тези думи той си тръгна, а депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на правосъдието Надежда Йорданова се обърна към председателя на правната комисия Стою Стоев да не се допуска политически изказвания и обиди към народните представители.

"Следва да напомним на главния прокурор, че в случай, когато той счита, че има мафия, той разполага с всички правомощия по НПК да образува досъдебни производства, да разследва и да повдига обвинения", каза Йорданова. 

"Този механизъм за разследване на главния прокурор с нищо не противоречи на Конституцията и ще защитаваме тази теза и в пленарна зала и ако се наложи, пред Конституционния съд", каза пред журналисти служебният министър на правосъдието Крум Зарков, цитиран от БТА.

Зарков отбеляза, че по този закон се работи от много време, най-малко от две правителства, а пък самата идея за такъв механизъм се е родила отдавна. Според него сегашният "възел" в прокуратурата ще се развърже, ако всички си свършат работата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 11 месеца
La Mafia. Вкусни пици са. Рецептата е добра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
danchomentata
преди 11 месеца
Туй е казалостадо от вълци във *** кожи,камък основен за да положина лъжи святи, а ум човешкида скове навек в окови тежки! http://litclub.com/library/bg/botev/poezia/borba.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още