IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на туризма: Няма да поскъпват плажните аксесоари през лятото

Ръстът в цените на туристическите услуги в България е около 30%

10:54 | 02.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Това лято няма да има почти никакво увеличение в цените на плажните аксесоари. Очаква се туристите да получат по-добро качество на същата цена. Това коментира по БНТ министърът на туризма Илин Димитров.

Ръстът в цените на туристическите услуги в България е около 30%, коментира Димитров и уточни, че в Турция и Гърция например повишението е двойно - цените на туристическите услуги са по-високи с между 40% и 70%. „Така че ние стоим добре като цена-качество“, отбеляза министърът.

Тази година България има рекорден брой сини флагове по плажовете - 21. Това означава, че плажът е чист, водата е хубава, допълни той. Ще имаме много добър летен сезон, със сигурност по-добър от последната предпандемична година, посочи още министърът. Българските туристи ще са поне 65% от всички.

Българският туризъм е на добро ниво, коментира Димитров по отношение на качеството. Той припомни, че България е на шесто място по възстановяване на туризма в света и на десето по ръст на приходите от туризма. „Справяме се много добре и трябва да имаме малко повече самочувствие, представяме добър продукт. Да, има места, където трябва да се подобри, но в основата гостите са доволни", смята Илин Димитров.

Илин Димитров заяви още, че България се връща във върховете на световния туризъм и доказателство за това е работната сесия на Регионална комисия „Европа" към Световната организация по туризъм към ООН, която се провежда у нас. България беше избрана за член на Изпълнителния съвет на Световната организация по туризъм (СОТ) с мандат 2023-2027 г. Така страната ни заема едно от овакантените места за регион „Европа" на Изпълнителния съвет на СОТ. По данни на световната организация това е най-голямото събитие като брой министри в Комисия „Европа", което някога е правено, коментира той.

По думите му Световната организация по туризъм към ООН определя трендовете в туризма. Туризмът се възстановява и ние сме на първа линия, каза още министърът.

Във връзка с международния форум той посочи още, че България поставя на картата балнео и СПА туризъма си. Днес всичките министрите ще бъдат в Сапарева баня, където ще видят най-горещия ни гейзер. България наистина е лидер в това отношение, но това е сектор с нереализиран потенциал, отбеляза Димитров.

Очаква се страната ни да бъде включена в насоките за инвестиране на чуждестранни компании, което означава, че те ще знаят защо е добре да инвестират у нас, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още