IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup е получила валутното плащане по дългови емисии на Русия

Пазарите следят ситуацията около два облигационни заема на Москва, от които зависи дали страната няма да изпадне в дефолт

18:36 | 18.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лондонският клон на Citibank е получил 117 млн. долара, необходими за покриване на лихвите по два облигационни заема на Русия, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Банката вече е наредила плащанията към облигационерите.

От Citigroup на този етап отказват коментар на информацията. Няколко облигационера коментират, че все още не са получили плащания.

Преди ден от Министерството на финансите на Русия съобщиха, че на 14 март са наредили паричен трансфер в долари, за да покрият задълженията си по две еврооблигации и нареждането е прието ден по-късно. Citibank е агент по плащането на емисията, посочиха тогава от руското ведомство.

Банката е агент и в няколко корпоративни облигационни заема, включително и на "Норилский никел" и "Газпром".

Голяма част от активите на Русия са замразени, а невъзможност за покриване на дългове означава дифолт за страната, припомнят от агенцията. В Москва имат план за такива случаи - ако платежното нареждане бъде отказано, задълженията да бъдат покрити с рубли по курса на Централната банка на Русия за деня.

След военната инвазия в Украйна богатата на енергийни ресурси Русия се превърна в страната, срещу която са въведени най-много санкции. Кредитният рейтинг е на най-ниско ниво, а очакванията за невъзможност за покриване на дълговете - високи.

Пазарите бяха в нервно очакване какво ще се случи с двете емисии еврооблигации. Цената им тръгна надолу, след като се появи оптимизъм, че плащанията все пак ще бъдат възможни.

russia russia

Източник: Bloomberg

В момента пазарите оценяват шансовете за дефолт на Русия на 48% до края на годината, спрямо 60% само преди два дни.

Реално срокът за плащане по тези дългове изтече в четвъртък (17 март), но Русия има 30-дневен гратисен период, за да плати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още