IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган отива на посещение във Венецуела през юли

Турция и Венецуела си поставят за цел да увеличат двустранния стокообмен до 3 млрд. долара

22:01 | 08.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Николас Мадуро и Реджеп Ердоган по време на срещата им в сряда. Снимка: Getty</em></p>

Николас Мадуро и Реджеп Ердоган по време на срещата им в сряда. Снимка: Getty

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция и Венецуела си поставят за цел да увеличат двустранния стокообмен до 3 млрд. долара, предаде турският телевизионен канал НТВ, цитиран от БТА.

Ердоган каза това на съвместна пресконференция в Анкара с президента на Венецуела Николас Мадуро, който е на еднодневно официално посещение в Турция.

Турският президент съобщи, че през юли ще посети Венецуела в отговор на визитата на Мадуро.

Eрдоган посочи, че наличните данни сочат, че двустранният стокообмен тази година ще достигне 1 милиард долара.

Той каза, че на днешните разговори с венецуелския президент са били обсъдени двустранните отношения.

С подписаните меморандуми за разбирателство добре укрепихме основата на отношенията, посочи Ердоган. Турският държавен глава отбеляза, че Венецуела е била сред първите страни, оказали подкрепа на Турция след опита за преврат на 15 юли 2016 г.

Заявих, че сме против санкции срещу Венецуела, каза Ердоган и добави, че и занапред Турция ще подкрепя приятелската страна.

Засягайки въпроса за членство на Финландия и Швеция в НАТО, Ердоган подчерта, че НАТО е организация за сигурност, а не организация, която отваря врата за тероризма. Докато продължава подкрепата за тероризма, ние не можем да им кажем елате, влезте в НАТО, е посочил турският президент.

Турция се противопостави на присъединяването на Финландия  Швеция към НАТО с аргумента, че в тях се намират хора, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г., както и поради факта, че Финландия и Швеция са спрели износа си на оръжия за Турция през 2019 г.

Ердоган заяви също, че Европа и САЩ предоставят сериозна подкрепа с оръжия и самолети на Гърция. Ясно е срещу кого ги предоставят, отбеляза Ердоган.

Сега в Гърция бяха създадени 9 американски бази, каза Ердоган и запита срещу кого са създадени тези бази.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още