IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната се сви до най-ниското ниво от февруари 2021 г.

Показателите за бъдещите нагласи намекват, че най-лошото предстои през следващите месеци, предупреди икономист

14:39 | 22.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ускоряващият се спад в производството и почти стагниращият ръст на сектора на услугите повличат надолу бизнес активността в еврозоната през юли, когато тя неочаквано се свива, пише Ройтерс.

Двигател на движенията е бил също инфлационният натиск, заради който потребителите намаляват харчовете си.

Предварителните данни на S&P Global за общия индекс на мениджърите по поръчките (PMI) показват спад от ниво от 52 пункта през юни до 49,4 пункта през юли. Очакванията на анализаторите бяха за спад до 51 пункта.

Показателят се счита за добър измерител на цялостното състояние на икономиката, като границата от 50 пункта разделя ръста от понижението. Резултатът през юли е най-ниският от февруари 2021 г.

"Икономиката на еврозоната може да се свие през третото тримесечие, след като бизнес активността отчете спад през юли, а показателите за бъдещите нагласи намекват, че най-лошото предстои през следващите месеци", коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global.

"Извън месеците на блокирания, въведени заради Covid-19, понижението от юли е първото от юни 2013 г.", допълни Уилямсън. Анкета на Ройтерс, публикувана миналата седмица, показа, че икономиката на еврозоната може да се разшири с 0,2% през текущото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още