IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свитата активност на производителите в еврозоната увеличи рецесионните опасения

Индексът, измерващ новите поръчки, е спаднал до над двегодишно дъно

13:16 | 01.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Производствената активност в еврозоната е намаляла през юли, докато фабриките са били принудени да трупат непродадени заради слабото търсене стоки, показват данните от проучване в понеделник, цитирано от Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството на S&P Global е спаднал до 49,8 пункта през юли от 52,1 пункта през юни. Това е първото понижение под прага от 50 пункта, разделящ ръста от намалението, от юни 2020 г. насам.

Индексът, измерващ продукцията, смятан за добър измерител на състоянието на икономиката, е паднал до над 2-годишно дъно от 46,3 пункта. През юни той се е равнявал на 49,3 пункта.

Данните увеличават опасенията, че регионът е изправен пред неизбежна рецесия.

"Производството в еврозоната потъва във все по-голям спад, допринасяйки за рецесионните рискове на региона. Новите поръчки вече намаляват с темп, който извън месеците на пандемични блокирания е най-резкият от дълговата криза от 2012 г., като е вероятно по-лошото тепърва да предстои", прогнозира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в  S&P Global.

Индексът на новите поръчки е записал понижение от 45,2 пункта до 42,6 пункта, като това е било най-ниското ниво от май 2020 г., малко след като избухна пандемията от коронавирус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още