IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan: Газовата криза в еврозоната ще предизвика лека рецесия в блока

Влияние за икономическия спад ще окажат и политическите проблеми на Италия, прогнозират от банката

16:51 | 27.07.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Задаващата се газова криза в еврозоната и политическите проблеми на Италия ще предизвикат лека рецесия в региона и ще ограничат лихвените повишения на Европейската централна банка (ЕЦБ), прогнозират от JPMorgan, цитирани от Ройтерс.

Икономистите на банката понижиха своите прогнози, като сега очакват брутният вътрешен продукт на еврозоната да запише ръст от 0,5% през това тримесечие, а в четвъртото тримесечие на 2022 г. и първото на 2023 г. да се свие с 0,5 на сто.

"Новите ни прогнози предвиждат цена на газа от 150 евро на мегаватчаса", допълват от финансовата институция.

Поскъпването на газа ще ускори инфлацията с 1,2 процентни пункта в краткосрочен план, въпреки че тя ще се забави следващата година поради отрицателната реакция на икономиката.

"Очакваме ЕЦБ да увеличи лихвите с още 50 базисни пункта (б.п.) до края на годината", допълват от JPMorgan. Предишните прогнози са били за лихвен ръст от 75 базисни пункта.

"Очакванията ни сега са за ръст [на лихвите] от 25 б.п. през септември и 25 б.п. през октомври", казват още от финансовата институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Ми колко да е, все пак става дума за 17 трилиона икономика...и 1% да е свиването, е нищо,особено сравнено с ковид рецесията.Малка цена, направо незначителна, струва си да се плати ,за да се покаже на нафтаджиите къде реално им е мястото..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Толкоз.Отдавна го повтарям на разните набедени апокалиптици.Свиквайте с незначителността на любимата ви северна Джамахирия..Става все по-независима, скоро от нея абсолютно нищо няма да зависи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Написаното от зелката е като === Бат'ька наш Бандера, Украина мати.. И тях само москальска муха ги охапала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Стига ве , само минус 0,5% за едно тримесечие ????? Туканка форумните дежурни апокалиптици еднооки , императори , порковци , opки и пр ... вещаят гладни бунтове , средновековие , приключения ... :))) ... Смях , дори няма да разберем , че има криза ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още