IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на еврозоната расте по-бързо от очакваното

Вместо очакваното от икономистите нарастване от 0,2%, ръстът е от 0,7%

14:40 | 29.07.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

За разлика от Германия, чиято икономика стагнира през второто тримесечие, икономиката на цялата еврозона продължава да расте и то дори значително по-силно от очакваното.

През второто тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на 19-те държави от еврозоната е нараснал с 0,7% в сравнение с предходното тримесечие, сочат данните на статистическата служба „Евростат“. Икономистите очакваха средна стойност от 0,2%, предава Ройтерс. В сравнение със същия период на миналата година икономиката на еврозоната е нараснала с 4%.

Подобно е развитието и в ЕС като цяло. За второто тримесечие БВП е нараснал с 0,6% спрямо предходното тримесечие. В сравнение със същото тримесечие на предходната година сезонно изгладеният БВП се е увеличил с 4,0% както в еврозоната, така и в ЕС прз вторите три месеца на 2022 г. след увеличение от съответно 5,4% и 5,5% през предходното тримесечие.

От страните, които вече са публикували данни, Испания отбеляза най-значителния ръст в еврозоната. Там икономиката е нараснала с 1,1% в сравнение с предходното тримесечие. В Италия БВП е нараснал с 1%, а във Франция - с 0,5%. Германската икономика, от друга страна, разочарова със стагнацията. Данните са предварителни, а второ четене ще бъде публикувано на 17 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Кво става, мypзиляжа? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Алоо, чебур,ашките с рубашките?Къде са големите щети ,дето си ги нанасяла Европа със санкциите срещу кин,ефа бе? За всеки който малко от малко си има понятие за мащаба и структурното многообразие на европейската икономика беше ясно,че последиците върху нея ще са минимални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още