IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Allez les bleus!* Френската икономика отново расте

В Испания брутният вътрешен продукт се покачи с 1,1% - почти три пъти повече от очакваното, но инфлацията и в двете страни остава висока

11:28 | 29.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Френската икономика се връща на пътя на растежа след слабия старт в началото на годината. Брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,5% между април и юни в сравнение с предходното тримесечие, показват данни на националната статистическа служба Insee въз основа на предварителни резултати. Експертите, анкетирани от Ройтерс, очакваха скромен ръст от 0,2% след понижението от 0,2% през първото тримесечие.

През пролетта потребителските разходи са спаднали с 0,2%. Бизнес инвестициите обаче са се увеличили с 0,6% в сравнение с предходното тримесечие. Външната търговия е допринесла в значителна степен за растежа, тъй като вносът е намалял с 0,6%, а в същото време износът е нараснал с 0,8%.

Според централната банка в Париж втората по големина икономика в еврозоната след Германия ще нарасне с 2,3% през тази година. Министерството на финансите прогнозира разширяване на БВП с 2,5%. Последиците от пандемията от коронавирус и последиците от руската инвазия в Украйна обаче продължават да се разглеждат като пречки за икономиката.

В Испания брутният вътрешен продукт се покачи с 1,1% - почти три пъти повече от очакваното. Въпреки това, подчертавайки трудностите, които все още предстоят, инфлацията и в двете страни достигна нови рекорди, надхвърляйки прогнозите на икономистите.

Данните са част от серия, която се очаква в петък и завършва с данните за брутния вътрешен продукт на цялата 19-членна еврозона. Анализаторите очакват слаб ръст от 0,2%.

Перспективите на Европа за следващите месеци са изключително несигурни. Докато летният туристически сезон дава тласък на южните страни, прогнозите за по-късната част на годината се влошават, тъй като заплахите на Кремъл в областта на енергетиката, продължаващите затруднения в доставките и рекордната инфлация понижават търсенето и производството, коментира и Bloomberg.

Международният валутен фонд заяви тази седмица, че Германия, икономика №1 в Европа, ще бъде най-зле представящата се държава в групата на Г-7 през 2022 г. поради зависимостта на нейния свръхголям промишлен сектор от руския природен газ.

Изненадващото ускоряване на растежа в Испания се дължи на силното потребление на домакинствата, което вероятно ще бъде допълнително стимулирано през лятото от притока на чуждестранни туристи, въпреки че нарастващата инфлация намалява потреблението.

Цените нараснаха с рекордните 10,8% този месец, тъй като ръстът, предизвикан от разходите за електроенергия и отопление, се разпространи върху храните и услугите, сочат отделни данни. Свиването на разходите за живот накара министър-председателя Педро Санчес да предложи извънреден данък върху печалбата на енергийните компании и банките, за да се финансират субсидиите за горива и да се предоставят други помощи.

Правителството намали прогнозата си за икономическия растеж през следващата година до 2,7%, въпреки че това все още е доста над прогнозата на Международния валутен фонд за 2%.

През юли инфлацията във Франция отново достигна рекордни стойности - това е шестият пореден месец, в който е отбелязан нов рекорд. Цените се покачиха с 6,8% в сравнение с 6,5% през юни, въпреки че правителството похарчи около 25 млрд. евро, за да намали рязко покачващите се енергийни разходи. Икономистите очакваха напредък от 6,7% за хармонизирания показател, който се предпочита за статистическите данни на ЕС.

Въпреки че мерките на правителството - които включват пределни цени на електроенергията и природния газ - задържат инфлацията по-ниска, отколкото в останалата част на Европа, цените все още се увеличават с най-бързия темп от 80-те години насам. Нещо повече, сегашният „тарифен щит" ще изтече в края на годината.

Allez les bleus (фр.) - Хайде, сините (традиционно скандиране на френските запалянковци)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Varfor
преди 1 година
Нарастване от 0,5% при инфлация от 8+% и то инфлация, която е доста занижена.Какъв растеж, какви пет лева? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още