IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Франция е продължила да се ускорява през юни

Данните увеличават натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) за действия срещу покачването на цените

11:56 | 30.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: </em>Nathan Laine/Bloomberg</p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Покачването на цените във Франция е продължило да се ускорява през юни, достигайки 6,5% на годишна база, показват предварителните данни на френския статистически институт, цитирани от Ройтерс.

За сравнение - очакванията на анализаторите бяха за повишение до 6,3 на сто.

На месечна база инфлацията се е ускорила до 0,8%. От статистическия институт обясняват, че храните и енергията са поскъпнали рязко заради прекъсвания във веригите на доставки, предизвикани от руската инвазия в Украйна.

Правителството на Еманюел Макрон е под натиск да предприеме мерки на фона на поскъпващата издръжка на живот, докато Европейската централна банка (ЕЦБ) е напът да увеличи лихвите през юли и септември в опит да ограничи инфлацията.

По-рано тази седмица стана ясно, че испанската инфлация неочаквано се е ускорила до рекордните 10% през юни, докато тази в Германия се е забавила до 7,6%.

В сряда ЕЦБ проведе годишната си среща, на която присъстваха ръководителите на американския Федерален резерв Джером Пауъл и на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли. Заедно с управителя на ЕЦБ Кристин Лагард тримата централни банкери поеха ангажимент да върнат ценовата стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още