IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика стагнира

За първите три месеца обаче имаше силна ревизия нагоре – от 0,2% до 0,8%

13:58 | 29.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германската икономика не отбеляза растеж през второто тримесечие. Брутният вътрешен продукт (БВП) остава непроменен в сравнение с предходното тримесечие, съобщава Федералната статистическа служба във Висбаден.

През първите три месеца на 2022 г. обаче растежът се оказва значително по-висок, отколкото бе той според първоначалните изчисления - от януари до март БВП се е увеличил не с 0,2%, както се смяташе първоначално, а с 0,8%.

Според статистиците през второто тримесечие икономиката е била подкрепена главно от частните потребителски и държавните разходи. Трудната глобална икономическа среда с продължаващата пандемия от коронавирус, нарушените вериги за доставки, нарастващите цени и войната в Украйна намериха ясно отражение в икономическото развитие, поясняват статистиците.

В сравнение с предходната година коригираният спрямо цените БВП през второто тримесечие на 2022 г. е с 1,5% по-висок от този през второто тримесечие на 2021 г., когато германската икономика беше значително засегната от третата вълна на пандемията. Сезонно коригираният ръст на БВП през второто тримесечие на 2022 г. е 1,4% на годишна база.

В сравнение с четвъртото тримесечие на 2019 г. - тримесечието преди началото на коронакризата, БВП за второто тримесечие на 2022 г. все още е с 0,2% по-нисък (коригиран спрямо ценови, сезонни и календарни ефекти).

По-рано днес стана ясно, че френската икономика се е завърнала на пътя на растежа след слабия старт в началото на годината. Брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,5% между април и юни в сравнение с предходното тримесечие, показват данни на националната статистическа служба Insee въз основа на предварителни резултати. Експертите, анкетирани от Ройтерс, очакваха скромен ръст от 0,2% след понижението от 0,2% през първото тримесечие.

В същото време в Испания брутният вътрешен продукт се е покачил с 1,1% - почти три пъти повече от очакваното. Въпреки това, подчертавайки трудностите, които все още предстоят, инфлацията и в двете страни достигна нови рекорди, надхвърляйки прогнозите на икономистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
wolf66
преди 1 година
Цената на демократичните "ценности".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още