IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германците се подготвят за тежки времена

Едва един от десет очаква личните му финанси да се подобрят след година

19:50 | 12.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка:  Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Все повече германци се подготвят за трудни предстоящи 12 месеца, сочат данните от проучване, цитирано от Ройтерс.

Анкетата, направена за обществената медия ZDF от базирания в Манхайм изследователски институт Forschungsgruppe Wahlen, включва 1389 германци и е проведена в периода 9-11 август.

Според данните 40% от германците - повече от всякога - очакват положението им да се влоши в следващите 12 месеца, докато други 49% са на мнение, че финансовото им положение ще е без промяна след година. Едва един от десет очаква подобрение.

55 на сто от анкетираните са на мнение, че личните им финанси са в добро състояние - спад спрямо резултата от 65%, отчетен в началото на годината.

Данните по-рано тази седмица показаха, че инфлацията в Германия отново леко се е забавила през юли, но е останала на високо равнище над 7%, поддържана от поскъпналите енергоизточници.

 

В четвъртък (11 август) канцлерът на Германия Олаф Шолц обеща на гражданите повече финансова помощ, докато правителството му работи върху друг пакет на фона на растящите цени на енергията, стимулирани от намалените доставки на руски природен газ.

„Изправени сме пред тежки времена и мисля, че всеки в тази страна знае това“, изтъкна Шолц по време на своята първа лятна пресконференция в Берлин – отворен форум за въпроси от медиите – откакто пое властта през декември. „Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че гражданите ще преминат безопасно през този период“, добави той макар да призна, че това ще стане „трудно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още