IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц готви нов помощен пакет за домакинствата заради поскъпващата енергия

Германия няма да остави гражданите си сами, заяви канцлерът по време на пресконференция в Берлин

22:30 | 11.08.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg L.P.
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg L.P.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц обеща на гражданите повече финансова помощ, докато правителството му работи върху друг пакет на фона на растящите цени на енергията, стимулирани от намалените доставки на руски природен газ, съобщава Bloomberg.

„Изправени сме пред тежки времена и мисля, че всеки в тази страна знае това“, изтъкна Шолц по време на своята първа лятна пресконференция в Берлин – отворен форум за въпроси от медиите – откакто пое властта през декември. „Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че гражданите ще преминат безопасно през този период“, добави той макар да призна, че това ще стане „трудно“.

Тъй като почти половината от домакинствата в Германия разчитат на газ за отопление, страната е изправена пред потенциални ограничения, ако не успее да осигури достатъчно резерви. Правителството се стреми да запълни на 95% газохранилищата до ноември, в сравнение със 73% към вторник (9 август).

Шолц иска да предотврати недостиг на енергия тази зима, като подобен проблем би бил безпрецедентен за една развита икономика. Неговата администрация изпитва затруднения с осигуряването на независимост на страната от руска енергия, като едва наскоро постави цели за намаляване на търсенето, тъй като усилията за осигуряване на алтернативни доставки се провалят. Шолц каза, че настоящите планове на неговото правителство за заеми са достатъчни, за да покрие финансово пакета от помощи, който в момента се обсъжда.

Шолц залага на план, представен от финансовия министър Кристиан Линднер по-рано тази седмица, който ще коригира данъчните групи, за да се отчете по-високата инфлация. Шолц обясни, че е направил няколко подобни корекции във времето, когато беше министър на финансите и че има логика в това да се намали тежестта върху данъкоплатците, тъй като те се сблъскват с по-високи разходи.

Помощ за Украйна

Войната в Украйна е в центъра на вниманието на досегашния мандат на Шолц като канцлер. Той предприе бързи действия, за да инициира ясна промяна в германската отбранителна политика с фонд от 100 млрд. евро за модернизиране на армията. В същото време Шолц наруши традицията като изпрати за Киев оръжия, за да помогне на Украйна да се защити от Русия.

Канцлерът повтори в четвъртък, че Германия ще продължи да изпраща оръжия на Украйна.

Шолц добави, че има напредък в разговорите с останалите страни от Г-7 за поставяне на таван на цените на износа на руски петрол, като каза: „Ние работим много усилено, за да приложим този план“.

Наследникът на Ангела Меркел е под натиск и на вътрешната политическа сцена. Неговата Германската социалдемократическа партия (ГСДП) падна на трето място в анкетите, а Зелените се изкачиха на второ място след консервативния блок (ХДС и ХСС), което означава, че на този етап коалицията му няма силна подкрепа. Изборите в Долна Саксония, където ГСДП е лидер, са след по-малко от два месеца и може да се окажат ключови за мандата на Шолц.

Спад в подкрепата на партията на Олаф Шолц в последните анкети. Източник: Forsa Спад в подкрепата на партията на Олаф Шолц в последните анкети. Източник: Forsa

Енергийната криза доминира в неговия политически график през последните месеци. Миналата седмица Шолц посети съоръжение в региона Рур, за да инспектира турбината, заради която Русия твърди, че не може а увеличи обемите на газ през "Северен поток".

В края на юли канцлерът прекъсна ваканцията си, за да обяви спасителен пакет от 17 млрд. евро за Uniper SE.  „Ще осигурим още един помощен пакет, за да защитим гражданите“, изтъква Шолц. „Хората могат да разчитат на нас, че няма да ги оставим“, добавя той.

Рискът от недостиг на енергия подтикна правителството да позволи на енергийните компании да съживят мощностите, работещи с въглища. Удължаването на живота на активните ядрени реактори в страната след края на тази година също се обсъжда, тъй като опасенията за студена и тъмна зима се увеличават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Есесовското внуче да беше пуснало СП-2, нямаше да има нужда да си палят къщите, за да накажат Путин. Ама когато икономиката се поставя в услуга на чужди политики, много вероятно е да се пльоснат в гириза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Аз съм малко далтонист, ама на графиката възхода на зелените с червена линия ли е нарисуван? :D Zelkov, чуваш ли какво разправят за чичко Олаф? - "Енергийната криза доминира в неговия политически график". Тая енергийна криза дали е свързана с възхода на червената линия в графиката или двете неща нямат нищо общо? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още