IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Япония възстанови размера си отпреди пандемията

Основен двигател за ръста на БВП е увеличението на потреблението

08:37 | 15.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Третата по големина икономика в света - японската, се възстанови през второто тримесечие на годината до нивото си отпреди пандемията, след като потребителските разходи се повишиха след края на ограниченията за бизнеса, наложени заради коронавируса. 

Брутният вътрешен продукт на Япония е нараснал с годишен темп от 2,2% през второто тримесечие на тази година, което е под средната прогноза за 2,6%, показват данни на кабинета в понеделник, цитирани от Bloomberg. С това повишение размерът на икономиката е достигнал 542,1 трлн. йени (4,1 трлн. долара) - повече от нивото в края на 2019 г. БВП за първото тримесечие е ревизиран до увеличение от предишната оценка за свиване. БВП на Япония (в трлн. йени). Графика: Bloomberg БВП на Япония (в трлн. йени). Графика: Bloomberg

"Икономиката успя да върне размера си отпреди пандемията, но темпът на възстановяване е по-бавен в сравнение с други страни", коментира икономистът Такеши Минами от Изследователския институт Norinchukin.  "Очаквам растежът да продължи и през третото тримесечие, но вероятно ще загуби инерция по пътя", добави той.

Краят на пандемичните ограничения за бизнеса в края на март помогна за стимулиране на икономиката. Потребителските разходи, които представляват повече от половината от икономическата продукция на Япония, са основен двигател на растежа, както и капиталовите разходи. Облекчаването на анти-Covid правилата е довело до увеличени разходи в ресторантите и хотелите, както и за облекло, сочат данните на кабинета.

Въпреки това повишенията са по-ограничени от очакваното преди няколко месеца, което показва, че натрупаното търсене сред потребителите е умерено.

"В бъдеще очакваме растежът да се забави през третото тримесечие. Постоянната инфлация и нарастването на новите случаи на Covid-19 представляват рискове за възстановяването. Те вероятно ще надделеят над всеки тласък от възстановяването", казва Юки Масуджима, икономист на Bloomberg. Изменение на БВП на годишна база. Графика: Bloomberg Изменение на БВП на годишна база. Графика: Bloomberg

Въпреки че икономиката възвърна размера си отпреди пандемията, икономистите очакват централната банка да се придържа към текущата си политика на облекчаване, а правителството да продължи да предоставя подкрепа за домакинствата, засегнати както от пандемията, така и от нарастващите цени. 

Другите развити икономики правят обратното, като повишават лихвените проценти, за да охладят търсенето и ускоряващата се инфлация. 

Достигането на предпандемичното ниво на икономиката на Япония изостава от това на САЩ, които възстановиха размера на БВП до равнището отпреди Covid преди година, а голяма част от Европа го направи в края на 2021 г. 

Данните излизат на фона на растящи рискове в страната и чужбина. Япония отчита рекорден брой случаи на новозаразени с Covid, като дневният брой продължава да надхвърля 200 хил. този месец. Досега правителството поддържа икономическата активност възможно най-нормална, без да налага отново ограничения. Но има данни, които сочат, че мобилността на хората намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още