IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония остава над целта вече цяло тримесечие

Покачването на цените може да свие желанието за харчене, смята икономист

11:47 | 22.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителската инфлация в Япония е останала над целта на централната банка от 2% за трети пореден месец през юни, ускорявайки се до 2,2% на годишна база, пише Ройтерс.

Двигател на движенията са били поскъпналите в световен мащаб суровини, които оскъпиха вноса на страната. Резултатът поставя под въпрос дългоподдържаната позиция на Японската централна банка (ЯЦБ), че всяко възходящо движение на цените ще е временно, ако не е подкрепено от устойчив ръст на заплатите.

Повишението на основната инфлация - изключващата цените на храните, но включваща тези на енергоизточниците - е в съответствие с медианните пазарни прогнози. За сравнение - през април и май годишното ниво на показателя бе 2,1 на сто.

"Финансите на домакинствата, особено на тези с по-ниски доходи, бяха подложени на натиск от по-високите цени на храните, което може да охлади желанието за харчене след пандемията", смята Такеши Минами, главен икономист в изследователския институт Norinchukin. Според него възстановяването "ще е доста бавно". "Инерцията би била силна, ако нищо не се беше случило, но влиянието на цените и седмата вълна на коронавирус го потискат значително", допълни икономистът.

Инфлацията, извън волатилните цени на храните и горивата, се е ускорила до годишно ниво от 1% през юни, като това е било най-голямото покачване от февруари 2016 г.

Според анализатори поскъпващите храни и горива, както и рязкото поевтиняване на японската йена може да поддържат основната инфлация на високо ниво за по-голямата част от второто полугодие.

В четвъртък (21 юли) ЯЦБ изненада с по-завишени от очакваното инфлационни прогнози, но остави рекордно ниските си лихви без изменение. Ведомството на Харухико Курода прогнозира средна инфлация от 2,3% във фискалната година, приключваща през март 2023 г. Равнището все още е доста далеч спрямо отчитаните в чужбина, но това е първият път, в който банката прогнозира покачване на цените над целевото равнище от 2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още