IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Половината от читателите на Investor.bg очакват рецесия у нас до края на годината

Едва 17% от участвалите в анкета на сайта не смятат, че скоро ще има рецесия

11:42 | 16.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА
Снимка: БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА

Рецесия се задава и можем да я очакваме до края на годината. На това мнение са почти половината от читателите на Investor.bg, участвали в анкета на сайта.

На въпроса „Очаквате ли скоро рецесия в България?“ над 47% от респондентите са отговорили, че очакват това да се случи до края на годината. В същото време една четвърт от анкетираните (близо 26%) са на мнение, че това ще стане през следващата година.

Не липсва обаче и оптимизъм у читателите. Над 17% от участвалите в допитването не очакват скоро рецесия у нас. Над 7% пък смятат, че така ще има, но тя ще бъде в по-дългосрочен план.

Едва 3% от анкетираните са посочили, че не могат да преценят на този етап.

В анкетата, продължила до 14 август, са участвали 963 души.

 

В понеделник бе публикувано проучване, според което рискът от рецесия в еврозоната е достигнал най-високото ниво от ноември 2020 г., тъй като недостигът на енергия заплашва да ускори допълнително и без това рекордно високата инфлация.

Вероятността брутният вътрешен продукт на еврозоната да се свие две поредни тримесечия се е повишила до 60% от 45% в предишното проучване и от 20% преди нахлуването на Русия в Украйна.

Германия, най-голямата европейска икономика и една от най-изложените на риск от съкращения на доставките на руски природен газ, вероятно ще стагнира още това тримесечие.

Още графики на деня вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още