IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания накара потребителите да приберат банковите си карти

Трудностите за домакинства и фирми обаче едва ли ще свършат дотук

14:51 | 27.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Силният инфлационен натиск накара потребителите във Великобритания да приберат банковите си карти. Използването на кредитни и дебитни карти е намаляло с четири процентни пункта в седмицата до 18 август, показаха седмичните данни на статистическата служба на страната, цитирани от Ройтерс.

Разходите по банкови карти - данните, за които са базирани на паричните потоци от междубанковата система CHAPS на Английската централна банка (АЦБ), като не са сезонно или инфлационно изгладени - показват, че най-голям спад е имало в "отложените" и в "социалните" плащания, които са намалели с по съответно осем и четири пункта.

Трудностите за домакинства и фирми обаче едва ли ще свършат дотук. На последното си заседание АЦБ представи обновени прогнози, които предвиждат връх на инфлацията от над 13% през октомври тази година. Освен това, регулаторът смята, че британската икономика ще изпадне в рецесия през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още