IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия отново ускори растежа си през август

Поскъпването на енергоносителите отново има значителна тежест за общия резултат

16:58 | 30.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската инфлация може отново да се е ускорила през август, достигайки 8,9% на годишна база, показват предварителните данни на Федералната статистическа служба (Destatis), публикувани на сайта на ведомството.

За сравнение – през юни и юли годишният темп на растеж беше в размер на съответно 7,6% и 7,5%. Последно инфлацията достигна равнище от 7,9% през май 2022 г.

На месечна база показателят може да е нараснал с 0,3%.

Както и в предишните месеци, най-забележимо е поскъпването на енергоносителите, което силно натежава на общия резултат. Те са станали с 35,6% по-скъпи през август 2022 г. спрямо същия месец година по-рано. Цената на храните също се е увеличила значително с 16,6%.

Фактор, оказващ влияние, е възходящата фаза в икономическия цикъл, при която цените се покачват. Друго, което е повлияло на резултата, са продължаващите прекъсвания във веригите на доставки, дължащи се на пандемията от коронавирус.

Окончателните данни предстои да бъдат публикувани в средата на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още