IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарасналото желание за спестяване подчертава помрачените потребителски нагласи в Германия

Страхът от по-високи сметки за енергия през зимата принуждава домакинствата да заделят пари отсега, обясни експерт

13:05 | 26.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка:  Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Потребителското доверие в Германия продължава своята тенденция на рязко влошаване през август, избутано в посока надолу от нарасналото желание на домакинствата в страната да спестяват. Това показват данните на изследователския институт GfK, публикувани на сайта му в петък.

Склонността на германците да спестяват се е увеличила със 17,6 базисни пункта през август, достигайки общо 3,5 пункта - най-високото равнище от над 11 години. За сравнение - през юли 2011 г. показателят се е равнявал на 7,1 пункта.

В резултат на тези движения от GfK прогнозират, че потребителското доверие в Германия ще се свие с 5,6 базисни пункта на месечна база през септември, падайки до -36,5 пункта.

"Рязкото покачване в склонността за спестяване този месец означава, че потребителските нагласи продължават рязкото си спадане. Те отново достигнаха ново рекордно дъно", обясни Ролф Бюркъл, експерт по потребление в института.

"Страхът от значително по-високи разходи за енергия в следващите месеци принуждава много семейства да вземат мерки и да заделят пари за бъдещите сметки за енергия. Това допълнително влошава нагласите", допълни Бюркъл.

Ситуацията може да се влоши в следващите седмици и месеци, ако доставките на горива - по-точно на газ - се окажат недостатъчни за зимния сезон, което може да доведе до допълнителен ръст в цените, който ще оскъпи още енергията.

Рискът от рецесия продължава да е висок

След две последователни понижения икономическите очаквания се стабилизират през август, сочат данните на изследователския институт. Показателят за очакванията се е подобрил с 0,6 базисни пункта до -17,6 пункта. Въпреки лекото подобрение рискът от рецесия продължава да е висок, смятат германските потребители.

Очакванията за личните доходи също бележат лек ръст

След като през юли очакванията за личните доходи на домакинствата достигнаха дъно, през август те се подобряват леко с 0,4 базисни пункта до ниво от -45,3 пункта.

"Устойчиво високите инфлационни равнища в момента натежават силно на този показател. Основно заради ограничените доставки на природен газ има опасения, че цената на енергията ще продължи да се покачва през следващите месеци", обясняват от GfK.

Склонността за покупки продължава низходящия си тренд

Въпреки подобрението в икономическите очаквания и в тези за доходите склонността за покупки продължава да намалява, като през август тя се понижи с 1,2 базисни пункта до -15,7 пункта. Това е седмият пореден месец на спадове, в който показателят достигна най-ниското си ниво от октомври 2008 г.

"Ако домакинствата трябва да плащат значително повече за енергия и храна, на тях има липсват финансовите средства за други покупки. В резултат на това, ограничаването от страната на потребителите трябва да остане на високи нива", обясняват от института.

Ден по-рано статистиката на базирани в Мюнхен изследователски институт Ifo показа, че бизнес нагласите в Германия са паднали до най-ниското ниво от юни 2020 г. Индексът на института, базиран на месечно проучване сред около 9 хил. компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през юли до 88,6 пункта от 92,2 пункта през юни, докато осреднените очаквания бяха за по-умерено понижение до 90,2 пункта.

"Несигурността сред компаниите остава висока и германската икономика като цяло се очаква да се свие през третото тримесечие", обясни президентът на Ifo Клеменс Фюст.

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още