IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес нагласите в Германия паднаха до най-ниското си ниво от юни 2020 г.

Август е бил третият пореден месец тази година, в която индексът на бизнес климата на института Ifo се е влошил

14:17 | 25.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнес нагласите в Германия паднаха до най-ниското си ниво от юни 2020 г. през август насред високата несигурност, предизвикана от войната в Украйна, и опасенията от икономически спад през третото тримесечие, сочат данните на изследователския институт Ifo, цитирани от Ройтерс.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през юли до 88,6 пункта от 92,2 пункта през юни, докато осредните очаквания бяха за по-умерено понижение до 90,2 пункта. Това е най-ниското ниво на индекса от юни 2020 г. 

"Несигурността сред компаниите остава висока и германската икономика като цяло се очаква да се свие през третото тримесечие", обясни президентът на Ifo Клеменс Фюст.

Главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер смята, че потребителите и компаниите страдат заради газовата криза, особено като се има предвид, че домакинствата явно вече са похарчили спестеното по време на пандемията от коронавирус.

Индексът на текущата икономическа ситуация отслабна през юли до 97,7 пункта от 99,4  предходния месец, докато индексът, определящ очакванията на компаниите в бъдеще се понижи още по-рязко до 80,3 пункта от 85,5 пункта през юни.

Според последното проучване на водещия институт Германия е прага на рецесия. 

"Несигурността сред компаниите се увеличи значително, като рецесията чука на вратата ни. Не може да се изключи, ако ситуацията продължи да се развива както в момента", предупреди Ifo.

 

 

"Очакваме втората половина на годината и първото тримесечие на следващата да бъдат по-рецесионни отвсякога", каза Кремер.

Данните по-рано през деня в четвъртък показаха, че през второто тримесечие на годината германската икономика се е разраснала с 0,1%, подкрепена от разходите на правителство и домакинства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още