IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията на експортните фирми в Германия се влошиха за трети пореден месец през август

Поскъпващият природен газ е натежал на нагласите на компаниите, показаха данни от проучване

11:37 | 27.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Очакванията на експортните фирми в Германия са се влошили за трети пореден месец през август, когато високите цени на природния газ и влошената в световен мащаб икономическа среда са натежали на нагласите, показаха данни от проучване, цитирано от Ройтерс.

Данните на института Ifo показаха, че индексът на експортните очаквания е спаднал до -2,7 пункта през август, след като през юли той се е равнявал на -0,4 пункта.

Въпреки че по-голямата част от компаниите са песимисти и очакват спад в износа, производителите на превозни средства и техните доставчици на части смятат, че ще има значителен ръст.

Последните данни показаха, че през юни германският износ е нараснал с 4,5%, достигайки рекордно ниво. Тогава обаче някои икономисти предупредиха, че подобен значителен ръст вероятно се дължи на покачващите се цени.

Според данните, публикувани по-рано тази седмица, бизнес нагласите в Германия са паднали до най-ниското си ниво от юни 2020 г. през август насред високата несигурност, предизвикана от войната в Украйна, и опасенията от икономически спад през третото тримесечие.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хил. компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през юли до 88,6 пункта от 92,2 пункта през юни, докато осредните очаквания бяха за по-умерено понижение до 90,2 пункта. Това е най-ниското ниво на индекса от юни 2020 г.

Подобна картина очерта и статистиката за потребителските нагласи, които са продължили своята тенденция на рязко влошаване през август, избутано в посока надолу от нарасналото желание на домакинствата в страната да спестяват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още