IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските фабрики удължиха серията на ръстове в продукцията през юни

Увеличението в продажбите на дребно в страната надмина прогнозите на икономистите

11:02 | 31.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японските фабрики удължиха серията на ръстове в продукцията за втори пореден месец през юли, когато производството на моторни превозни средства се е подобрило, маркирайки положителното начало на третото тримесечие, пише Ройтерс.

Фабричната продукция в страната се е увеличила със сезонно изгладения 1% на месечна база през юли, удължавайки печелившата серия от юни, когато ръстът бе почти двуцифрен.

Резултатът е подсилен от нарасналото производство на пътнически автомобили, камиони и машини с общо предназначение. За сравнение - очакванията на икономистите, анкетирани от медията, бяха за спад от 0,5 на сто.

"Предходния месец имаше голям ръст в продукцията, затова очаквах последващ спад, но ръстът в (производството на) автомобили и капиталови стоки подпомогна цялостното производство", обясни Такеши Минами, главен икономист в изследователския институт Norinchukin.

Отделно проучване в сряда показа, че ръстът в продажбите на дребно в страна също е надминал медианните очаквания за 1,9% повишение, достигайки ръст от 2,4% през юли. Това е бил петият пореден месец, в който показателят е нараснал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още