IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Пеканов: Целта остава на 1 януари 2024 г. да влезем в еврозоната

Целта е процесите, които са стартирали, да продължат да се случват без забавяния, каза вицепремиерът

13:01 | 31.08.22 г.
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Служебното правителство е приело нормативни промени по отношение на Координационния съвет за подготовка на България за членство в еврозоната. Това обяви на брифинг след заседанието на Министерския съвет Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските средства.

„Целта е процесите, които са стартирали, да продължат да се случват без забавяния и без спирания и на 1 януари 2024 г. да влезем в еврозоната", заяви Пеканов. И припомни, че редовният кабинет прие план за приемане на еврото от 1 януари 2024 г.

Всички технически процеси ще продължат без забавяния, увери Пеканов и подчерта, че за страната ни остава приоритет членството ни в еврозоната, в ОИСР и в Шенген. 

Пеканов обяви, че има седем работни групи, които трябва да решават въпросите за гладко преминаване от лев към евро с цел защита на потребителите. 

Той отбеляза, че една от най-важните работни групи в съвета е тази за „Защита на потребителите”. По думите му тя трябва да осигури, че са подготвени всички процеси по бъдещото двойно обозначаване на цените, контрола по замяната на цените от лева в евро.

"Очаква се комуникационната стратегия за еврото да бъде завършена в близките седмици. Тя ще помогне за разсейване на необосновани страхове за ценово покачване. Кампанията трябва да достигне до всички групи в обществото“, заяви той.

Работи се и по законопроект за приемане на еврото. "Това е част от отговорността на служебния кабинет за придвижването на всички процеси, свързани с присъединяването към еврозоната", каза още вицепремиерът. "Смятам, че законът трябва да бъде приет в началото на следващата година", допълни той.

„Присъединяването към еврозоната ще донесе ползи на България", допълни Пеканов.

Вицепремиерът коментира и подаденото първо искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. „По него страната ни очаква тази есен над 1,3 милиарда евро, което е ключова стъпка пред нас”, каза Пеканов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още