IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството подаде първото искане за плащане по Плана за възстановяване

То е за над 1,3 млрд. евро

11:24 | 31.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министерството на финансите изпрати днес официално към Европейската комисия и в сроковете, определени в оперативните договорености между България и ЕК, първото искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост на стойност 1,368 млрд. евро.

Искането за плащане включва 22 етапа и цели, свързани с изпълнението на 18 реформи и инвестиции от плана, като само за един етап се докладва частично изпълнение, който се очаква също да бъде изпълнен в рамките на сроковете за преглед и одобрение от ЕК, посочват от финансовото министерство. 

„Това е важна крачка за изпълнението на Плана. Надявам се общите усилия на българските институции да доведат до успешната му реализация, за да може тези средства да подпомогнат икономиката ни и цялото общество да види резултатите от тях“, коментира министърът на финансите Росица Велкова.

Първите средства за България по Плана за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия се очакват през есента, каза миналата седмица вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

За да може страната ни да получи всички предвидени в плана средства, следващият парламент трябва да промени няколко закона. Става въпрос за Закона за обществените поръчки, Закона за личния фалит, Закона за електронното управление и закони в сферата на енергетиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още