IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кюланов: Има риск от загуба на пари по Плана за възстановяване без законовите промени

Европейската общност върви не просто към солидарност, а към единство, коментира ръководителят на Представителството на ЕК в България

19:22 | 24.08.22 г.

Може да се стигне до голяма загуба на средства по Плана за възстановяване и устойчивост, ако в България не бъдат приети навреме нужните законодателни инициативи. Това каза Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на ЕК в България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Когато част от ангажиментите по плана не са изпълнени, тогава има възможност за извършване на частично плащане. То се извършва по определена формула, но след това държавата има 6 месеца да извърши и останалите стъпки, за да получи и останалата част. Проблематично е, ако нещо изобщо не се свърши, защото то спира следващите стъпки“, посочи той.

„Например в сфера "енергетика", ако не се приеме някаква законодателна промяна, тя после пречи на приемането на подзаконовата рамка и прилагането, които са следващите стъпки, заложени за 2023 и 2024 г., и така цял поток може да бъде изложен на риск. В един такъв случай наистина бихме стигнали до по-голямо неусвояване на средства и още по-важно - неизвършване на тези ключови реформи, които ще донесат много по-висок икономически растеж за в бъдеще за България, отколкото ще допринесат тези средства", каза Кюланов. 

На въпрос дали "този механизъм може да послужи за инструмент за изглаждане на бизнес циклите" в ЕС, гостът каза, че в Плана за възстановяване говорим за конкретни правни ангажименти, че определени дейности ще бъдат свършени. "От тази гледна точка при механизма за възстановяване и устойчивост има доста по-сериозен ангажимент от страна на държавите членки".

Европейската общност и Европейският съюз се променят постоянно, но още повече във време на кризи, коментира още Цветан Кюланов. "Това, което видяхме през последните няколко години, наистина е първо солидарността - общите поръчки на ваксини, общата реакция на кризата с Плана за възстановяване, но сега виждаме и едно много сериозно движение в посока единство", смята Кюланов.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още