IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъжете в България напускат родния дом на 32 години, жените - на 28,5 години

Страната ни се нарежда сред държавите от ЕС, в които младежите се отделят от родителите си относително късно

20:00 | 02.09.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Unsplash
Снимка: Unsplash

През 2021 г. младите мъже в България са напуснали родния си дом на средна възраст от 32 години, а жените - на 28,5 години, сочат данни на Евростат.

Средната възраст на отделяне на младите хора у нас от родителите им през миналата година е била 30,3 години. С това страната ни се нарежда в групата на държавите от Европейския съюз, в които младежите напускат домакинството на родителите си относително късно - след 30 години.

Средно за Евросъюза тази възраст през миналата година е била 26,5 години. 

Тази средна стойност варира значително между различните държави членки на ЕС. Най-високата средна възраст е регистрирана в Португалия (33,6 години), Хърватия (33,3 години), Словакия (30,9 години), Гърция (30,7 години) и България (30,3 години). 

На другия полюс са Швеция (19 години), Финландия (21,2 години), Дания (21,3 години) и Естония (22,7 години).

Средна възраст на отделяне на младите хора от родителите им. Графика: Евростат Средна възраст на отделяне на младите хора от родителите им. Графика: Евростат

Прави впечатление, че в повечето северни и западни страни младите хора напускат домакинството на родителите си средно в началото до средата на двадесетте си години, докато в южните и източните страни средната възраст е към края на двадесетте или началото на тридесетте години.

Напускането на родния дом се счита за крайъгълен камък в прехода от детството към зрелостта. Причините за тази стъпка може да варират от материална независимост до учене, работа, преместване с партньор, женитба и раждане на деца и т.н. Пътят към независимостта обаче може да не е лесен и се случва на различна възраст в страните от ЕС. Това несъответствие може да отразява разнообразието от предизвикателства, пред които са изправени младите хора в Европа, както и културните различия между страните, отбелязват от Евростат.

Мъжете напускат родния си дом по-късно от жените 

Средно за ЕС през миналата година мъжете са напуснали родния си дом на възраст 27,4 години, а жените - на 25,5 години. Тази тенденция - младите жени да се отделят от родителите си по-рано от младите мъже, се наблюдава във всички страни. Мъжете напускат домакинството на родителите средно след 30-годишна възраст в 11 страни от ЕС (Хърватия, Португалия, Словакия, България, Гърция, Словения, Италия, Малта, Испания, Румъния и Полша), докато това важи за жените само в 2 държави (Португалия и Хърватия).

Най-голяма разлика между половете в това отношение е регистрирана в Румъния, където младите мъже са напуснали дома си средно на 30,3 години, а жените - на 25,6 години (4,7 години разлика), следвана от България (3,5 години разлика), като мъжете у нас са се отделили от родителите си средно на 32,0 години, а жените - на 28,5 години. 

Най-малка разлика между половете се наблюдава в Швеция, Дания и Ирландия - съответно 0,4, 0,5 и 0,9 години. Разликата между половете е по-изразена в страните, където младите хора са напуснали родителския дом по-късно, и по-малко забележима в страните, където това е станало по-рано.

Разлика между половете. Графика: Евростат Разлика между половете. Графика: Евростат

Връзка с трудовия пазар

Държавите, в които младите хора се отделят от родителите си на по-напреднала възраст, е по-вероятно да имат по-нисък процент на участие в работната сила за младите хора (на възраст 15-29 години). Така например повечето страни, в които младите хора напускат родния си дом на възраст над 29 години, имат около или под 50% участие в работната сила.

Процент на активност и възраст при напускане на родния дом. Графика: Евростат Процент на активност и възраст при напускане на родния дом. Графика: Евростат

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
сега това лошо ли е или добро? ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още