IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ifo: Германската икономика е изправена пред рецесия и инфлация през 2023 г.

Според икономистите третият пакет правителствени помощи вероятно донякъде ще противодейства на този спад, но няма да го компенсира

12:12 | 12.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Armin Weigel/picture alliance via Getty Images
Снимка: Armin Weigel/picture alliance via Getty Images

Германският институт Ifo намали прогнозата си за растеж на брутния вътрешен продукт на страната. Икономиката на Германия ще се свие с 0,3 процента през 2023 г. и ще нарасне с едва 1,6 процента през тази година, сочи най-новото изследване на Мюнхенския институт за икономически проучвания, разпространено днес до медиите. 

"Насочваме се към зимна рецесия", каза ръководителят на икономическите изследвания на Ifo Тимо Волмерсхаузер.

Очаква се още инфлацията в страната да достигне 8,1 процента през настоящата година и 9,3 процента през следващата. "Намаляването на доставките на газ от Русия през лятото, и в следствие на това - драстичните увеличения на цените, хвърлиха в хаос икономическото възстановяване след пандемията от коронавирус. Не очакваме връщане към нормалността преди 2024 г., когато се предвиждат 1,8 процента икономически растеж и 2,5 процента инфлация", заяви Волмерсхаузер.

В сравнение с прогнозата си през юни Ifo значително понижи очакванията си за икономически растеж за идната година - с 4 процентни пункта. Същевременно експертите преразгледаха нагоре с 6 пр.п. оценката си за инфлацията. "Това са необичайно големи промени за толкова кратък период от време", посочи експертът.

Доставчиците на енергия ще коригират значително цените на електроенергията и газа на фона на високите разходи за доставки, особено в началото на 2023 година. Това ще тласне нивото на инфлация до около 11 процента през първото тримесечие. В резултат на това реалните доходи на домакинствата рязко ще намалеят, а покупателната им способност ще спадне осезаемо. 

Според икономистите третият пакет правителствени помощи вероятно донякъде ще противодейства на този спад, но няма да го компенсира.

"Загубата на покупателна способност, измерена чрез по-ниски заплати в реално изражение на глава от населението, ще е с около 3 пр.п. през тази година и с още толкова през 2023 година". Това е най-голямата загуба на покупателна способност сред германските граждани, откакто се води подобна статистика - през 1970 година, добавя ръководителят на икономическите изследвания на Ifo.

Ръстът на цените постепенно ще отслабне до края на годината. Експертите предполагат, че през зимата ще има достатъчни количества газ. Следователно цените на енергията трябва да спрат да се покачват и дори да намалеят най-късно от пролетта на следващата година.

Не се очакват сериозни проблеми пред пазара на труда, а увеличаването на заетостта ще се забави само временно. По-високият брой на безработните, с около 50 000 души през 2023 г., ще се дължи предимно на безработните украински граждани през настоящия летен сезон, които постепенно ще бъдат интегрирани на германския пазар на труда.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още