IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика може да се свие през второто полугодие

Инвеститорските нагласи в страната, които вече са под пандемичното си дъно, са продължили да се влошават през септември

13:18 | 13.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическите перспективи пред Германия "драстично се влошиха" и икономиката на страната може да стагнира или да се свие през второто полугодие на годината. Това посочват в свой доклад от германското министерство на икономиката, цитиран от Ройтерс.

Нарастващ брой компании фалират, но въпреки това няма "вълна от фалити", посочват експертите в доклада. Положителна тенденция е и че германският пазар на труда продължава да е силен, със стабилно търсене, което се противопоставя на несигурността в световен мащаб.

Инвеститорските нагласи в Германия са продължили да се влошават през септември. Източник: Bloomberg L.P. Инвеститорските нагласи в Германия са продължили да се влошават през септември. Източник: Bloomberg L.P.

Резултатите от проучването не са изненадващи - според данните на института ZEW, цитирани от Bloomberg, инвеститорските нагласи в страната, които вече са под пандемичното си дъно, са продължили да се влошават през септември поради нарастващите опасения, че тежката зима заради енергийната криза ще предизвика рецесия.

Измерителят на института за очакванията е спаднал от минус 55,3 пункта през август до минус 61,9 пункта през септември. Индексът, измерващ нагласите за текущите условия, също се е влошил.

"Възможността от недостига на енергия през зимата направи очакванията по-песимистични за голяма част от германската индустрия", обясни президентът на ZEW Ахи Вамбах, който допълни, че има спад в поръчките, продукцията и износа.

По-рано във вторник стана ясно, че инфлацията в Германия се е задържала над нивото от 7% за вече цяло полугодие през август, когато е достигнала 7,9%, след като месец по-рано повишението бе в размер на 7,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още