IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия остава висока

Покачването на цените в Европа продължава да притиска доходите на домакинствата

12:22 | 13.09.22 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Годишната инфлация в Германия е ускорила леко своя растеж до 7,9% през август, след като месец по-рано повишенето бе в размер на 7,5%, съобщи Германската статистическа служба (Destatis) във вторник.

Инфлацията в Германия е забавила своя растеж през август, но е останала на високо равнище. Източник: Германска статистическа служба (Destatis) Инфлацията в Германия е забавила своя растеж през август, но е останала на високо равнище. Източник: Германска статистическа служба (Destatis)

Показателят е останал над равнището от 7% в продължение на вече половин година.

"Основната причина за високата инфлация е покачването на цените на енергията и храните. Две мерки са имали лек низходящ ефект върху инфлацията, особено в периода юни-август 2022 г. - билетът за 9 евро и отстъпката за горивата", обясни Георг Тийл, президент на Destatis.

Енергийните продукти са поскъпнали с 35,6% за година, след като през юли повишението в цената бе в размер на 35,7%. Данните показват, че въведените мерки за облекчение на инфлационния натиск не са имали толкова силен ефект - енергията за домакинствата е станала с 46,4% по-скъпа, горивата за отопление са били със 111,5% по-скъпи, а природният газ - с 83,8 на сто.

Междувременно данните за годишната инфлация в Испания показаха забавяне от 10,8% през юли до 10,5% през август, пише Ройтерс. Очакванията на икономистите бяха през осмия месец годишната инфлация да се забави до 10,4 на сто.

Въпреки движението растежът на потребителските цени продължава да е силен, задвижван основно от бързото поксъпване на електроенергията, храните и безалкохолните напитки, чиито цени се покачиха с 13,8% през август - най-бързият темп от януари 1994 г. насам.

Основната инфлация, изключваща волатилните цени на храните и енергията, е достигнала 6,4% на годишна база през август, като това е било най-високото ниво от януари 1993 г. Хармонзираният с Европейския съюз (ЕС) индекс на потребителските цени в Испания е записал повишение от 10,5%, което е по-високо от първоначално обявените данни за ръст от 10,3 на сто.

Публикуваните данни за двете европейски страни показват, че инфлационният натиск на Стария континент продължава да е силен дори с леко забавяне на растежа. Миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) одобри безпрецедентно лихвено увеличение от 75 базисни пункта (б.п.). В понеделник (12 септември) заместник-управителят на ведомството Луис де Гиндос обясни, че ходът е бил направен с цел контрол на инфлационните очаквания.

"За една централна банка доверието към нея е ключово", каза Де Гиндос по време на своя реч в понеделник. "Ако гражданите и бизнесът спрат да вярват, че централната банка ще е способна да намали инфлацията в рамките на година и половина или две, тогава ситуацията става много сложна, защото веднага се появяват вторични ефекти", обясни банкерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още