IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Гиндос: С голямото лихвено повишение държим инфлационните очаквания под контрол

За една централна банка доверието към нея е ключово, каза заместник-управителят на ЕЦБ

21:48 | 12.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ходът на Европейската централна банка (ЕЦБ) от миналата седмица, с който лихвите бяха повишени със 75 базисни пункта (б.п.), бе с цел да се държат инфлационните очаквания под контрол. Това каза заместник-управителят на ведомството Луис де Гиндос, цитиран от Bloomberg.

"За една централна банка доверието към нея е ключово", каза Де Гиндос по време на своя реч в понеделник. "Ако гражданите и бизнесът спрат да вярват, че централната банка ще е способна да намали инфлацията в рамките на година и половина или две, тогава ситуацията става много сложна, защото веднага се появяват вторични ефекти", обясни банкерът.

Той призна, че не знае до каква степен още ще бъдат повишени лихвите, но че централните банкери са си научили урока от инфлацията през 70-те години на миналия век. Всяко икономическо свиване, предизвикано от ръст в цените на електроенергията и отоплението, би било по-малко сериозно спрямо дълговата криза в Европа.

"Решихме да повишим лихвите със 75 б.п. и заявихме, че ще продължим да ги увеличаваме. Колко пъти ще го правим и с колко ще зависи основно от данните", допълни централният банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още