IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ санкционираха и гуверньора на руската централна банка 

Мрежите за закупуване на отбранително оборудване, включително международните доставчици, също са засегнати

18:38 | 30.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Управителката на руската централна банка Елвира Набиулина. Снимка: Bloomberg LP
Управителката на руската централна банка Елвира Набиулина. Снимка: Bloomberg LP

В отговор на анексирането от страна на Русия на четири окупирани украински територии САЩ обявяват нови санкции срещу страната. 

Според американското правителство във Вашингтон санкциите са насочени към поредните руски правителствени представители, членове на техните семейства, военни и др., предава Bloomberg. 

Мрежите за закупуване на отбранително оборудване, включително международните доставчици, също са засегнати. Дългият списък на хората, към които американците са насочили тази стъпка, включва например управителката на руската централна банка Елвира Набиулина, други членове на парламента, както и членове на семействата на министър-председателя Михаил Мишустин, министъра на отбраната Сергей Шойгу, кмета на Москва Сергей Собянин и бившия шеф на Кремъл Дмитрий Медведев, който сега е заместник-председател на руския Съвет за сигурност.

Заради това, „че са позволили Русия да проведе фиктивни референдуми и опит за анексиране на суверенна украинска територия " са наложени санкции на:

14 души от руския военно-промишлен комплекс

двама ръководители на централната банка на страната

членове на семействата на висши служители

278 членове на руския парламент.

Министерството на финансите санкционира и първия заместник-управител на централната банка Олга Скоробогатова, както и 14 международни доставчици, които подкрепят руските военни вериги за доставки, 109 членове на Държавната дума и 169 членове на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация.

Освен това Министерството на финансите и Държавният департамент наложиха санкции на роднини на членове на Съвета за национална сигурност на Русия, включително на съпругата и децата на руския министър-председател Михаил Мишустин и на съпругата и пълнолетните деца на руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Държавният департамент също така налага визови ограничения на 910 души, включително на Очур-Суге Монгуш за "измъчване на украински военнопленник". Сред останалите са членове на руската и беларуската армия и техни пълномощници.

Няма да стоим безучастно, докато Путин се опитва с измама да анексира части от Украйна.
Джанет Йелън
финансов министър на САЩ

„Няма да стоим безучастно, докато Путин се опитва с измама да анексира части от Украйна", казва министърът на финансите Джанет Йелън.

Държавният департамент на САЩ наложи и визови ограничения на повече от 900 души, включително членове на руската и беларуската армия и "подставени лица на Русия за нарушаване на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на Украйна".

Министерството на търговията добавя 57 компании към черния си списък за руски износ и издава консултативен документ, в който според САЩ ясно се посочва, че други държави ще бъдат санкционирани за предоставяне на военна или промишлена подкрепа на Русия или Беларус, включително за попълване на стоки, забранени от САЩ и техните съюзници.

Но Министерството на финансите заяви, че неговата Служба за контрол на чуждестранните активи по принцип няма да налага санкции на лица извън САЩ, които участват в "определени сделки, свързани с енергетиката", с Русия. Министерството се опитва да въведе глобален таван на цената на руския петрол, като му позволява да постъпва в трети страни при определени ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още