IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йейл: Санкциите „катастрофално осакатяват" руската икономика

Няма изход от икономическото забвение за Русия, докато съюзническите държави поддържат санкционния натиск, твърдят американски икономисти

10:53 | 28.07.22 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg&nbsp;</p>

Снимка: Bloomberg 

Пакетът от санкции на западните държави срещу Русия е безпрецедентен и за много наблюдатели неочаквано суров след предишните колебливи реакции на агресията на Москва. По данни на Correctiv от 22 февруари насам са наложени близо 6800 санкции срещу компании, физически лица, институции и други цели. С около 1500 мерки инициативата се води по-специално от САЩ, следвани от Швейцария (1070), Великобритания (995) и ЕС (870).

Но според изчисленията на руската държавна банка „Внешэкономбанк" брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия към края на май се е свил „само" с 6%, а рублата е по-силна от преди. Поради това нарастват съмненията относно ефективността на санкциите и все по-силно се чуват мнения, че Западът - най-вече Германия и ЕС - вреди повече на себе си, отколкото на Русия.

Анализ на известния американски университет в Йейл има за цел да разсее тези митове. В него се посочва, че санкциите „катастрофално осакатяват" руската икономика и че „няма изход от икономическото забвение за страната, докато съюзническите държави поддържат санкционния натиск".

Използват се алтернативни източници на информация

Това, че заблудите продължават да съществуват, не е съвсем изненадващо, като се има предвид липсата на налични икономически данни, пишат двама от авторите, Джефри Зоненфелд и Стивън Тиен, в списание Foreign Policy. Много от „прекалено оптимистичните" икономически анализи, прогнози и предвиждания имат общ съществен методологически недостатък - позовават се на публикации на руското правителство.

Икономическите съобщения на Кремъл стават все по-избирателни - частични и непълни, като избирателно се изхвърлят неблагоприятни показатели. Руското правителство постепенно укрива все по-голям брой ключови статистически данни, които преди войната се актуализираха ежемесечно, включително всички данни за външната търговия. Сред тях са статистически данни, свързани с износа и вноса, особено с Европа; данни за месечния добив на нефт и газ; количествата на износа на суровини; притока и отлива на капитали; финансовите отчети на големите компании, които преди това се публикуваха задължително от самите компании; данни за паричната база на централната банка; данни за преките чуждестранни инвестиции; данни за кредитирането и отпускането на заеми; и други данни, свързани с наличието на кредити. Дори „Росавиация“, федералната агенция за въздушен транспорт, внезапно престана да публикува данни за броя на пътниците на авиокомпаниите и летищата.

Ето защо за своя анализ екип от експерти от Йейл прибягва до алтернативни източници. Те включват високочестотни потребителски данни, съобщения от международните търговски партньори на Русия, извличане на данни и проверки по различни канали.

Един от изводите от анализа е, че макар Европа да е уязвима на изнудване поради зависимостта си от вноса на газ, Русия би била засегната много по-тежко от едно евентуално ембарго. 83% от износа на газ на Русия са били предназначени за ЕС през 2021 г., но само 46% от вноса на самия ЕС са от Русия, се посочва в анализа. Данните на „Газпром" показват, че производството на газ в Русия вече е спаднало с повече от 35% на годишна база през този месец.

Китай не може да запълни недостига, тъй като повечето руски тръбопроводи водят до Европа, а само 10% от руския капацитет е за втечнен газ, се отбелязва в анализа. През миналата година Китай е внесъл по-малко от 10% от обема на Европа, а един строящ се тръбопровод би могъл да добави само приблизително същото количество в бъдеще. Освен това изграждането на тръбопровода до Китай ще доведе до огромни разходи.

Русия вече не е енергийна суперсила

Нефтът се транспортира по-лесно, но износът му също не прави Русия богата. Ситуацията отразява намаляването на икономическата и геополитическата мощ на Путин, пишат Тиен и Зоненфелд. Знаейки, че Русия няма други възможности, Китай и Индия са прокарали огромна отстъпка от 35 долара за петрола сорт „Уралс“, казват те. Преди това Москва никога не е отпускала отстъпка от повече от 5 долара, пишат изследователите - дори по време на кримската криза през 2014 г.

Освен това пътуването на петролните танкери до Източна Азия отнема 35 дни, което е пет пъти повече, отколкото до Европа, а разработването на петролни находища е силно зависимо от западните технологии. Всичко това оскъпява руския добив на нефт и води до по-нататъшно повишаване на и без това високата граница на рентабилност.

Дори руското министерство на енергетиката преразгледа прогнозите си за дългосрочния добив на петрол в посока надолу, пишат Зоненфелд и Тиен. Няма съмнение, че Русия, както прогнозираха много енергийни експерти, губи статута си на енергийна суперсила и по този начин губи и стратегическите си икономически позиции като някогашен надежден доставчик на суровини.

Дефицит вместо излишък

Поради гореспоменатите проблеми Русия няма да постигне бюджетен излишък дори заради високите цени на енергията, а по-скоро дефицит от 2% през тази година, се посочва и от прогноза на руското финансово министерство, цитирана от Зоненфелд и Тиен. „В допълнение към драстичното увеличаване на военните разходи Путин прибягва до очевидно неустойчиви, драматични фискални и парични интервенции, включително дълъг списък от любими проекти на Кремъл, които допринесоха за това паричното предлагане на Русия да се увеличи почти двойно от началото на инвазията“.

В този контекст на стр. 61 от изследването се споменава статия в Moscow Times, която пояснява, че разходите за руския президент са се увеличили с 40% за два месеца. Янис Клуге от Германския институт за международни отношения и сигурност (SWP) нарича това „глупост". Личните разходи на Путин са минимални, а авторите „очевидно никога не са разглеждали руския бюджет", пише той в Twitter.

Клуге критикува и стила на статията на университета в Йейл, като казва, че той не е полезен. Като цяло и според него изброените митове наистина са погрешни и той е съгласен с всичко по принцип. Грешно е също така да се твърди, че санкциите нямат ефект. „Но човек трябва да остане предпазлив в анализа, защото в противен случай ще има още по-голямо разочарование накрая“.

Парите привършват

Често се изтъкват огромните валутни резерви на Москва, които Путин би могъл да използва, за да се справи със санкциите за дълъг период от време. Но от приблизително 600 млрд. долара около 300 млрд. долара са замразени, пишат учените, а Европа и Япония ограничават достъпа до тях. Останалите 300 млрд. долара намаляват бързо - със 75 млрд. долара от началото на войната.

Тиен и Зоненфелд отхвърлят и мантрата за силния обменен курс на рублата - като пропаганда. Тя е „изкуствено отражение на безпрецедентния, драконовски контрол върху капитала, който е сред най-рестриктивните в света. Ограниченията не позволяват на почти никой руснак да купува легално долари или дори да има достъп до голяма част от доларовите си депозити, като същевременно изкуствено завишават търсенето чрез принудителни покупки от страна на големите износители“.

 

 

Според тях официалният обменен курс е подвеждащ, тъй като рублата се търгува в драстично по-ниски обеми в сравнение с периода преди инвазията заради ниската ликвидност. Според редица статии и анализи голяма част от тази търговия се е преместила на неофициалните черни пазари на рубли.

Без внос от Запада страната е в беда

Русия би искала да бъде самодостатъчна, но нейната промишленост не може да се справи без внос, например на компоненти и машини. В крайна сметка преди инвазията те представляват 20% от БВП. Според анализа обаче вносът вече е спаднал с 50%.

Въпреки че говори на думи, Китай също не помага на Путин. Според последните месечни данни на китайската митническа администрация китайският износ за Русия всъщност е спаднал с повече от 50% от началото на годината до април, като е намалял от над 8,1 млрд. долара месечно до 3,8 млрд. долара, се казва в анализа. Китайските компании очевидно са по-загрижени за нарушаването на американските санкции, отколкото за загубата на маргиналните си позиции на руския пазар, пишат Тиен и Зоненфелд.

Вътрешният пазар се срива

Според анализа войната и санкциите са накарали повече от 1000 световни компании да напуснат Русия, на които се падат около 40% от БВП и 12% от работната сила (5 милиона души). Според данните половин милион души вече са напуснали страната, като много от тях са висококвалифицирани специалисти.

Вътрешният пазар също е силно засегнат от санкциите. Без капацитет за заместване на изгубените предприятия, продукти и таланти, руското вътрешно производство е в пълен застой, обобщава анализът. Ерозията на националната иновационна и производствена база води до повишаване на цените и предизвиква опасения сред потребителите.

Макар че Русия вече стене от санкциите повече, отколкото иска да признае, учените от Йейл призовават за допълнителни мерки в енергийния и финансовия сектор, както и за индивидуални санкции. „Русия няма изход от икономическото забвение, докато съюзническите държави поддържат и засилват санкционния натиск върху нея“, заключават те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
тчоно така, няма да слушаме някви си типчета от Йейл, ами ще слушаме само теб... пенсионирания старшинка дето не става за нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 3
Valentin13
преди 1 година
сащ са официално в рецесия - причина са санкциите срещу Русия. Русия се оказва най-могъщата държава в света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Препращам ти снимката ми, че явно се цензурират сайтояете за ъплоуд. Ето ме https://freeimage.host/i/SMu5Q9
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Етоо, изброените полезни и...кономисти се появиха! Начело с пишман застрахователчето митю импо-то, преквалифицирал се на даскал по етиопска педагогика, че да вземе по-висока пенсийка, че времето му наближава. Митьо, щом ти липсват снимките от профилите, ето ми я снимката, че да не подсмърчаш https://***/KNHWVcx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
Oбичам България
преди 1 година
Това, което е завъшрил Кирил Петков Харвард е "online business school" - всеки може да се запише. Курсовете са по 1700 USD и е подобно на академията на Наков, където участниците сами си проверяват домашните. Групите бяха последно от около по 400 човека. Мисля, че имаше един БГ streamer от Русе, който е със средно образование и предстои да се "дипломира" там. С една дума - нищо общо с това да теглиш доживотен кредит, за да учиш в Бръшлянова лига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
Oбичам България
преди 1 година
Копейници, мисля, че отмествате темата от важният въпрос - какво прави РФ в Украйна? Нали победихте нацистите в Мариупол и го освободихте? Нали унищожихте ковид лабораториите? Още колко време ще убивате хора и ще разрушавата Украйна? Или вече си признаваме (пред себе си), че това на Путин е чиста проба агресия? Копейниците, как ще се чувствате ако бяхте на мястото на украинците :?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 1 година
ей, другите копейки даже ги е срам да пишат в тая тема... само на полезната се излъга! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
'...твърдят американски икономисти...' - АЗ пък твърдя, че САЩ са бременни с гражданска война! А, то и много дуги американци тъй смятали! Каква тогава икономика изобщо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Хех Импе , ние видехме колко струват кадри на Московският политехнически , които 45г + 20г ни управляваха политиката и икономиката ... Едвам сега тръгваме да отлепяме от дъното , като се дематериализираха по естествен път ... Гледам тълпите откъм финландската и турската граница напират да влизат в рассия , а не обратното , да напират да излизат ... :))) ... Знаеш ли колко автомобила Лада са се продали в ЕС юни месец ?! 27 броя ... ДВАДЕСЕТ И СЕДЕМ БРОЯ ... !! ... Не че нещо много са се купували и преди де , да не вземе да се възбудиш , в добрите години са продавали по стотина на месец . В целият ЕС . И това са складови , все още с шасита и двигатели на рено , чекаме истинските государствени да ги видим . Че нещо кат им свършиха складовите запаси от части , и им спреха и заводи и доставчици и поточни линии . И кво се случва като спрат газта и петролът за ЕС ?! Нещо да ти прави впечатление , какво аджеба се случва реално ?! Ами нищо Импе ... Подскочиха с малко цените , даже и рекорд не могат да направят , че при предишната криза беше по-скъпо ... Дори не могат да се удвоят или утроят . Аха да пипнат таванът и айде надолу пак . Една инфлация с рецесия кат хората не можеха да спретнат ... Процент ли ще е рецесията , половин процент ли ще е , месец ли ще продължи или цело тримесечие ... :))) ... Е те така с апокалипсисите дето си бълнувате ... Само в главите на копейкозависимите има некакви някакви кризи , бунтове , стачки , войни , ракети , оръдия , църкви , джамий , гeй паради ... пропускам ли нещо ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 1 година
И един конкретен въпрос : защо след като Русия неизменно е в топ 3 на износители на въглеводороди стандарта на живот и продължителност не е съизмерими с другите в челната тройка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още