IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричното производство в САЩ се понижава до над двугодишно дъно

Новите поръчки отчитат най-ниското си ниво от първите месеци на пандемията, което отразява спада при търсенето

18:25 | 03.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Показателят за фабричното производство в САЩ се понижава през септември до над 2-годишно дъни, доближавайки се до пълна стагнация, тъй като поръчките в сектора се свиват за трети път в последните четири месеца, съобщава Bloomberg.

Индексът за фабричната активност на Института за управление на доставките (ISM) се понижава с близо 2 пункта до 50,9 пункта – най-ниското ниво от май 2020 г. Данните изостават от медианната прогноза на икономисти за ниво от 52 пункта.

Границата от 50 пункта разделя разширяването от свиването.

В същото време индексът на мениджърите по поръчките за нови поръчки се понижи с над 4 пункта до 47,1 пункта, като и тук е достигнато най-ниското ниво от първите месеци на пандемията – индикация, че търсенето се свива.

Потребителските разходи за стоки се стабилизират и докато бизнес инвестициите в оборудване запазват досегашния си темп, опасенията за икономическия растеж нарастват, тъй като Федералният резерв продължава да повишава лихвените проценти, докато се бори с нажежената инфлация.

Производството в САЩ продължава да се понижава. Източник: Институт по управление на доставките (ISM) Производството в САЩ продължава да се понижава. Източник: Институт по управление на доставките (ISM)

„След четири поредни месеца, в които компаниите съобщават за смекчаване на нивата на новите поръчки, индексът за септември отразява компаниите, които се приспособяват към потенциално бъдещо по-слабо търсене“, коментира Тимъти Фиоре, председател на Комисията за проучване на производствения бизнес в ISM.

Девет производствени индустрии отчетоха растеж през септември, водени от добивния сектор, машините и пластмасите. Седем индустрии отчитат свиване, включително мебели, текстил и дърво.

Междувременно индексът на цените, плащани за материали, използвани в производствения процес, се понижи за шести пореден месец до 51,7 пункта – най-ниското му ниво от юни 2020 г. - вероятно отразявайки спада при цените на петрола, металите и други стоки поради опасенията от глобална рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още