IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Fitch понижи перспективата за британския кредитен рейтинг 

Причината за решението е фискалната политика на правителството в Лондон

10:37 | 06.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лоши новини за новия британски министър-председател Лиз Тръс, която и без това вече е подложена на огромен натиск заради фискалната и финансовата си политика - рейтинговата агенция Fitch понижи перспективата за кредитния рейтинг на Обединеното кралство от стабилна на негативна, предава Bloomberg. Подобна стъпка вече беше предприета наскоро от рейтинговата агенция Standard & Poors (S&P). Нарастващата опасност от понижаване на рейтинга ще оскъпи заемите за кралството.

Fitch изрично посочва като причина фискалната политика на правителството в Лондон: „Големият и нефинансиран фискален пакет, обявен като част от плана за растеж на новото правителство, може да доведе до значително увеличение на дефицита в средносрочен план". Тръс, която е подложена на силен натиск в партията си, защити курса на фискалната си политика по време на речта си на партийната конференция на консервативните тори в Бирмингам в сряда. Целта е икономически „растеж, растеж, растеж", каза тя

Въпреки това, поради недоволството от плановете ѝ, тя вече трябваше да се откаже от планираното намаляване на данъците за хората с най-високи доходи. Но курсът ѝ е подозрителен и за финансовите пазари, тъй като насрещното финансиране на плановете остава неясно и има опасения за поемане на много нов дълг.

Най-радикалният пакет от мерки за намаляване на данъците във Великобритания от 1972 г. насам, съчетан с планове за широкомащабно вземане на заеми, доведе до сътресения на британските пазари през миналата седмица, а паундът достигна най-ниското си ниво спрямо долара, докато разходите по заемите растат. Английската централна банка се намеси, за да предотврати предстоящ срив на пазара на облигации, като обеща неограничени покупки на дългосрочните ценни книжа. 

През миналата седмица рейтинговата агенция S&P Global Ratings също понижи перспективата на дълга на Обединеното кралство поради рискове за фискалното здраве на страната. Moody's Investors Service оценява страната като Аа3 - четвъртото най-високо ниво, докато S&P я оценява като АА - третата най-висока степен.

Великобритания страда от най-тежката икономическа криза от десетилетия насам и от висока инфлация. Цените на електроенергията и газа за потребителите вероятно ще се повишат с 80% през октомври, а много компании са напът да прекратят дейността си заради високите разходи за енергоизточниците. 

Moody's също така предупреди правителството на Обединеното кралство, че новият минибюджет рискува да намали обема на заемите, които Лондон може да си позволи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още