IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите на търговците на дребно се завръщат към растежа през август

Търговците на текстил, облекла и обувки отчитат ръст с над 24 на сто

11:48 | 10.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

През август оборотите в "Търговия на дребно" (без търговия с автомобили) се завръщат към растежа, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Според тях през последния летен месец в сектора оборотите на годишна база се увеличават с 2,1%, спрямо спад от 0,7% през юли.

Годишното изменение на оборота в раздел "Търговия на дребно". Данните са календарно изгладени. Източиник: НСИ Годишното изменение на оборота в раздел "Търговия на дребно". Данните са календарно изгладени. Източиник: НСИ

На месечна база ръст е регистриран за втори пореден месец - в рамките на 1,1%, след ръст от 0,1% през юли и спад от 1,8% през юни.

Статистиката отчита съществено увеличение на оборотите на търговците на дрехи, текстил и обувки - с 24,2% спрямо август 2021 година. Увеличение има в сектора търговия на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет (с 12,5%), както и при търговията с горива (в рамките на 7,7%).

Най-съществено намаляват оборотите при търговията с компютърна техника - с 5,6% спрямо август 2021 година, както и с храни, напитки и тютюневи изделия - в рамките на почти 4 на сто. Спадът при търговията с храни се забавя, след като през юли надхвърли 10 на сто. На фона на рекордните нива на инфлацията намалените обороти са показател и за свиване на обемите на търгуваните хранителни продукти.

На месечна база обаче търговците на храни изпращат по-позитивен месец  - след спадовете през юли (с 2,5%) и през юли (с 5,3%), през август оборотите растат с 6,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
Нормално- всеки гледа да се облече за зимния сезон, обаче- сега цените са инфлационни дори и за парцалките от изкуствени материи. Някои постъпихме по правилния начин, купувайки си изключително качествена зимна ''екипировка'' , предимно от висококачествени естествени материи и от реномирани световни марки при обувките, преди настъпването на инфлацията. В крайна сметка, цветовата модна гама на Пантон се публикува месеци преди настъпването на сезона;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още