IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи за безработни в САЩ неочаквано намаляха

Данните предполагат, че пазарът на труда в страната остава силен въпреки предизвикателствата пред икономиката

15:46 | 03.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на новоподадените заявления за помощи при безработица в САЩ неочаквано е намалял миналата седмица, което предполага, че пазарът на труда в страната остава силен въпреки предизвикателствата пред икономиката, пише Ройтерс.

Новите молби за помощи са намалели с 1000 броя до 217 хил. броя в седмицата до 29 октомври, съобщи американското министертсво на труда в четвъртък. Данните от предходната седмица бяха ревизирани възходящо с 1000 броя. Икономистите, анкетирани от медията, се подготвяха за ръст до 220 хил. броя в отчетния период.

Статистиката е добра новина за Федералния резерв на САЩ, който в сряда повиши с единодушно решение лихвения процент с поредните 75 базисни пункта до диапазон от 3,75 до 4% - най-високото му равнище от 2008 г.

По-рано през седмицата стана ясно, че темпът на наемане от американските компании се е ускорил повече от очакваното през октомври, отразявайки ръста на новите работници в сферата на ресторантьорството и туризма.

Броят на новите работни места в частния сектор  в САЩ е нараснал с 239 хил. през октомври след ревизираните 192 хил. броя за септември, сочи проучване на изследователския институт ADP в сътрудничество със Stanford Digital Economy Lab.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още