IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвените повишения не успяха да спрат ръста на продажбите на дребно в Европа

Потреблението в България е останало силно през септември, но темпът на растеж се забавя

13:56 | 08.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно в Европа са се увеличили през септември, показаха данните на европейската статистическа служба Евростат, разпространени днес, което е сигнал, че потреблението остава сравнително стабилно въпреки лихвените повишения, инфлацията и опасенията от рецесия.

Продажбите на дребно в еврозоната и тези в Европейския съюз (ЕС) са се увеличили с 0,4% на месечна база през септември. За сравнение – месец по-рано показателят остана без промяна, докато през юли той се сви с 0,2% в еврозоната и с 0,1% в ЕС.

Спрямо септември 2021 г. обаче продажбите на дребно са намалели с 0,6% в еврозоната, докато спадът в ЕС е бил наполовина по-малко в размер на 0,3%.

Продажби на дребно в Европа през септември. Източник: Европейска статистическа служба Евростат Продажби на дребно в Европа през септември. Източник: Европейска статистическа служба Евростат

Данните сигнализират, че потреблението е останало сравнително стабилно въпреки високата инфлация, достигнала 10,7% на годишна база през септември.

В опит да озапти бързото покачване на цените Европейската централна банка (ЕЦБ) започна цикъл на парично затягане през юли, като в края на октомври одобри второ поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта. В момента лихвата по депозитите от 1,5% е на най-високото си ниво от 2009 г. насам.

Месечно сравнение на база държава членка и търговски сектор

Обемът продажби на дребно за нехранителните продукти е нараснал с 0,1% в еврозоната, докато този за храните, напитките и тютюневите изделия е записал повишение от 0,4%. Продажбите на автомобилни горива са били с 0,6% по-малко спрямо август 2022 г.

В ЕС има отчетен ръст и в трите категории, като за нехранителните продукти той е бил в размер на 1%, за храните, напитките и тютюневите изделия е бил 0,3% и за автомобилните горива е бил 0,1%.

Лидери по месечно увеличение са Австрия (3,9%), Малта (1,7%) и Полша (1,4%), докато на опашката са Словения (спад от 3,7%), Ирландия и Португалия (и двете със спад от по 2%) и Словакия (спад от 1,3%).

Годишно сравнение на база държава членка и търговски сектор

Продажбите на дребно на храни, напитки и тютюневи изделия в еврозоната са намалели с 2,4% спрямо септември 2021 г. и с 0,3% за нехранителните продукти. Ръст е отчетен единствено в продажбите на автомобилни горива до 3,7 на сто.

В ЕС продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия са намалели с 2%, а тези на нехранителни продукти – с 0,1 на сто. Продажбите на автомобилни горива са били с 4,8% повече спрямо септември 2021 г.

Най-голямо годишно понижение е отчетено в Ирландия, Дания и Естония в размер на съответно 6,8%, 6,3% и 5,9%. Най-голям ръст са имали Словения (23,9%), Полша (8,4%) и Малта (7,4%).

Що се отнася до България, показателят е продължил възходящата си тенденция от юли насам, като е нараснал с 0,3% на месечна база, след като през август се повиши с процент. На годишна база темпът на растеж е останал без промяна спрямо август 2022 г. в размер на 2,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още