IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще увеличи нетния си дълг над два пъти през 2023 г.

Бюджетният план за 2023 г. все още е в процес на обсъждане и целта за дълга може да бъде променена преди финализирането му

21:28 | 08.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Управляващата коалиция в Германия планира да увеличи над два пъти федералния дълг догодина, за да помогне за смекчаването на последиците от енергийната криза, предава Bloomberg.

Правителството цели да достигне нетен дълг от 45 млрд. евро през 2023 г., съобщават запознати с плана източници, пожелали да останат анонимни, тъй като не им е позволено да обсъждат конфиденциална информация. За сравнение през юли нетният дълг на страната беше 17,2 млрд. евро.

Бюджетният план за 2023 г., в който все пак ще бъде възстановено конституционното ограничение върху поемането на нов дълг, все още е в процес на обсъждане в правителството и целта за дълга може да бъде променена преди финализирането му, допълват източниците.

10-годишните германски облигации продължиха загубите си, като доходността нарасна с три базисни пункта за деня до около 2,37%. Германия планира да увеличи нетния си дълг до 45 млрд. евро през 2023 г. Графика: Bloomberg LP Германия планира да увеличи нетния си дълг до 45 млрд. евро през 2023 г. Графика: Bloomberg LP

Финансовият министър Кристиан Линднер обеща да възстанови тавана върху заемите, известен като дългова спирачка, догодина за първи път от 2020 г., когато той беше замразен, за да се финансират щедрите разходи за компенсиране на последиците от коронавирусната пандемия.

В същото време управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц прие създаването на два специални фонда, които не са част от редовния бюджет, за справяне с енергийната криза и за огромно увеличение на военните разходи.

Предвидени са около 200 млн. евро за смекчаване на цените на тока и в подкрепа на изпитващите затруднения доставчици на електрическа енергия, а други 100 млрд. евро са заделени за въоръжените сили.

Линднер, който е лидер на подкрепящата бизнеса партия „Свободни демократи“ и се определя като фискален „ястреб“, настоява във финансовия план догодина да бъде добавена дълговата спирачка, която ограничава новия федерален дълг до 0,35% от брутния вътрешен продукт.

Той твърди, че Германия и партньорите ѝ от еврозоната трябва да проявят сдържаност към поемане на държавен дълг, за да избегнат риска повече дефицитни разходи да стимулират инфлацията. Депутати от опозицията критикуват правителството заради финансовите му планове, като твърдят, че извънбюджетните инструменти показват липса на фискална отговорност.

Съставът на дълговата спирачка позволява увеличаване на заемите във времена на забавяне на икономиката. Най-голямата икономика в Европа се очаква да се свие с около 0,4% през 2023 г.

Част от новия дълг, включен във финансовия план за следващата година, или около 10 млрд. евро, е заделена за инвестиции в акции за нов държавен пенсионен фонд, съобщават запознатите източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още