IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа е най-бързо възстановяващият се туристически регион в света

Старият континент е възстановил на 81% предпандемичното ниво на пристигащите туристи

21:09 | 23.11.22 г.
Париж е сред най-предпочитаните дестинации в Европа от туристите. Снимка: Bloomberg LP
Париж е сред най-предпочитаните дестинации в Европа от туристите. Снимка: Bloomberg LP

Две и половина години след пандемията се очертават ясни победители в надпреварата за връщане на разчитащите на туризма икономики към нивата им преди пандемията и Европа оглавява класацията, сочат нови данни на Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO), цитирани от Bloomberg.

Благодарение на пътуванията в региона, както и на американските туристи, които се връщат към любимите си дестинации, Европа е привлякла 68% от 477 млн. международни туристи в света между януари и септември 2022 г. Това е възстановяване на 81% на броя пристигащи туристи преди връхлитането на пандемията.

По-голямата част от натрупаното желание на туристите за ваканция в европейски градове или на средиземноморското крайбрежие се е проявила през третото тримесечие на годината, сочат още данните. Същата е тенденцията и при броя на туристите в света – по-голямата част от възстановяването на международните пътувания е станала между юли и септември. Това е четири месеца след началото на войната в Украйна и след широкото смекчаване на изискванията за влизане за първи път от март 2020 г., което подкрепи доверието на потребителите в трансатлантическите пътувания.

След Европа в списъка на най-бързо възстановяващите се региони в света тази година са Близкият Изток, Африка, Северна и Южна Америка, които са постигнали съответно 77%, 63% и 66% от нивата си през 2019 г. до септември.

По-внимателен поглед към отделни дестинации показва още, че някои страни извън Европа са отчели нови рекорди в броя на туристите, сочат данните на UNWTO. Сред тях са Етиопия, Хондурас, Пуерто Рико, Доминиканската република, Колумбия, Ел Салвадор и Исландия.

Това е в контраст със САЩ, където нивото на чуждестранните туристи е останало с 34 на сто под равнището от 2019 г. през септември. Около 7 млн. посетители вероятно ще се откажат от посещение в САЩ и догодина заради огромните закъснения в обработването на посетителските визи, съобщи Американската туристическа асоциация.

До края на 2022 г. Световната организация по туризъм прогнозира, че туристическата индустрия в света ще постигне възстановяване до 65% от нивата преди пандемията, което ще донесе приблизително 1,2 до 1,3 трлн. долара приходи от туризъм, близо до рекорда ѝ от 1,8 трлн. долара.

Трайното възстановяване на туризма може да остане неравномерно, но продължава, тъй като хората отново се стремят да изследват света въпреки инфлацията, енергийната криза и очертаващата се глобална рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още