IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските потребители започват новата година с леко подобрение в нагласите

Възстановяването може отново бързо да се влоши при поредно рязко поскъпване на енергията, посочва експерт

11:48 | 21.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Очаква се потребителските нагласи в Германия да продължат да се възстановяват в началото на следващата година, подкрепени от правителствените мерки в помощ на домакинствата, които изглежда имат ефект, съобщи институтът GfK в сряда, цитиран от Ройтерс.

Индексът на потребителските нагласи на GfK се повишава от минус 40,1 пункта през декември до минус 37,8 пункта през януари. Резултатът е над очакванията на анализаторите за минус 38 пункта през първия месец на 2023 г.

„С третото си поредно повишение индексът бавно се измъква от калта. Светлината в края на тунела става малко по-ярка“, коментира експертът по потребление в института Ролф Бюркл.

Въпреки лекото подобрение нагласите продължават да са на ниски равнища, след като през октомври бе отчетено най-ниското ниво от над десетилетие насам в размер на минус 42,8 пункта.

Отрицателен резултат означава годишен спад в частното потребление.

Бюркл обясни, че възстановяването е на нестабилни основи и може да загуби баланса си, ако например има значителен ръст в цените на енергията в случай, че геополитическата ситуация се влоши.

„Светлината в края на тунела може отново бързо да стане много тъмна, или дори да изчезне“, каза той.

Всички три подиндекса на GfK са нараснали през декември, като най-голямо повишение има в очакванията за доходите, които се увеличават от минус 54,3 пункта до минус 43,4 пункта през декември, когато поскъпването на енергията стана по-умерено и когато влезе в сила еднократното облекчение в сметките за газ от домакинства.

Показателят на потребителския климат прогнозира развитието на реалното частно потребление в следващия месец. Резултат над нулата е ръст в потреблението, а под - спад спрямо същия период година по-рано.

Според GfK промяна от един пункт е равна на годишна промяна от 0,1% в частното потребление.

Показателят, измерващ желанието за покупка, представлява баланса между положителните и отрицателните отговори на въпроса "Смятате ли, че сега е добър момент да се купят големи продукти?".

Подиндексът на очакванията за доходите отразява очакванията за развитието на финансите на домакинствата в следващите 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още