IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени у нас продължават да се понижават през ноември

Месечният спад е с 9,5%, годишният ръст се свива до 21%, отчита НСИ

13:17 | 30.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Спадът в цените на енергоносителите продължава да свива производствените цени в България и през ноември. Общият индекс на цените на производител намалява с 9,5% през ноември спрямо предходния месец, а ръстът на годишна база се забавя до 21,2%. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

От началото на годината рекордните цени на енергоносителите покачват цените на производителите. Общият индекс на цените на производител нарасна през октомври с 41,7%, през септември - с 56,8% на годишна база. Увеличението на годишна база през август беше 50,3%, през юли – 42,5%, през юни - 41,4%, през май - 38,2%, през април – 40,2%, през март показателят се вдигна с 36,1%, а през февруари – с 32,3%.

През ноември спрямо предходния месец значителен спад в цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 23,3%, в преработващата промишленост - с 0,7%, и в добивната промишленост - с 0,6%.

В преработващата промишленост са се понижили цените при производството на химични продукти - с 5,9%, на основни метали - с 3,1%, и на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1,1%. Повишение на цените е отчетено при: обработката на кожи; производство на изделия от обработени кожи без косъм - с 4,9%, на мебели - с 3,1%, и на изделия от други минерални неметални суровини - с 3%.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността Общ индекс на цените на производител в промишлеността

На годишна база общият индекс на цените на производител нараства с 21,2% през ноември. Ръст на цените е отчетен при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 30,5%, в преработващата промишленост - със 17,8%, и в добивната промишленост - с 2,5%.

В преработващата промишленост значително повишение на цените е налице при: производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 28,5%, на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 28,4%, на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 28,2%, и на хранителни продукти - с 27,2%. По-ниски цени са отчетени при производството на основни метали - с 6,5%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Статистиката отчита месечно намаление на индекса на цените на производител на вътрешния пазар с 12,6% през ноември. Понижение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 23,1%, в добивната промишленост - с 2,1%, и в преработващата промишленост - с 0,9%.

Намаление на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при производството на химични продукти - със 7,5%, на основни метали - с 3,9%, и на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1,5%. По-високи цени са регистрирани при: обработката на кожи; производство на изделия от обработени кожи без косъм - с 11,2%, на мебели - с 4,2%, и на изделия от други минерални неметални суровини - с 2,2%.

За една година индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 25,3%. Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 28,1%, преработващата промишленост - с 24,3%, и добивната промишленост - с 6,1%.

Спрямо ноември 2021 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост е отчетен при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 39,6%, на изделия от други неметални минерални суровини - с 33,2%, на химични продукти - с 28,6%, и на хранителни продукти - с 28,2%.

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар намалява с 3% през ноември спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2021 г. нараства с 14,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още