IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за инфлацията във Франция изпратиха още един добър сигнал към ЕЦБ

Забавянето в ръста на потребителските цени спомага на Европа да преодолее най-лошото от инфлационната си криза

12:39 | 13.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията във Франция е забавила значително своя растеж през миналия декември, показа официалната статистика в петък, изпращайки още един положителен сигнал към Европейската централна банка (ЕЦБ), че лихвените повишения вършат своята работа.

Индексът на потребителските цени във Франция е нараснал с 6,7% на годишна база през декември, показаха предварителните данни на френския статистически институт (INSEE), цитирани от Ройтерс. За сравнение - през ноември годишното повишение бе 7,1 на сто.

Понижението маркира най-скорошния знак, че забавянето в покачването на цените на енергията спомага на Европа да преодолее най-лошото от инфлационната си криза.

В началото на месеца от европейската статистическа служба Евростат съобщиха, че инфлацията в еврозоната се е върнала към едноцифрени равнища към декември - за пръв път от миналия август насам - подхранвайки надеждите, че най-лошото може вече да е в миналото.

Декемврийската инфлация в зоната с единна валута възлиза на 9,2%, съобщи Евростат, като забавянето на растежа на енергийните разходи е обусловило по-бавния растеж. Данните отразяват забавянето на поскъпванията в Германия, Франция, Италия и Испания и са по-ниски от очакваните 9,5% от икономистите, анкетирани от Bloomberg. Експерти, интервюирани от агенция Ройтерс, прогнозираха стойност от 9,7% за декември. През ноември инфлацията все още бе 10,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още