IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагласите сред инвеститорите в Германия се подобряват за пръв път от близо година

По-благоприятната среда на енергийните пазари и мерките за подкрепа от германското правителство за спомогнали за възходящото движение

13:14 | 17.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститорските нагласи в Германия се връщат на положителна територия през януари за пръв път от избухването на войната в Украйна през февруари миналата година насам, съобщи институтът за икономически проучвания ZEW във вторник, цитиран от Ройтерс.

Движението е подкрепено от сигналите за по-лека рецесия през зимните месеци, отколкото се очакваше.

Индексът на икономическите нагласи на ZEW нараства до 16,9 пункта през януари от минус 23,3 през декември, надминавайки значително очакванията на анализаторите в анкета на медията за резултат от минус 15 пункта.

„За пръв път от февруари 2022 г. - месецът, в който започна войната в Украйна – показателят сочи към значително подобрение на икономическата ситуация в следващите шест месеца“, коментира президентът на института Ахим Вамбах.

Той обясни, че по-благоприятната среда на енергийните пазари и мерките за подкрепа от германското правителство за спомогнали за възходящото движение.

Перспективите за забавяне на инфлацията са подкрепили нагласите сред секторите, свързани с потребителите, докато разхлабването на противоепидемичните мерки в Китай е подобрило картината за енергийноинтензивните сектори и за тези, ориентирани към износа, добавя Вамбах.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още