IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на производствените цени в Германия се забави през декември

На месечна база цените намаляват с над процент

11:56 | 16.01.23 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Производствените цени в Германия са продължили да растат през миналия декември, но темпът на покачване се е забавил спрямо предходните месеци, показват данни на Федералната статистическа служба (Destatis) в понеделник, цитирани от Ройтерс.

Производствените цени са се покачили с 12,8% на годишна база през декември, след като месец по-рано повишението бе в размер на 14,9 на сто. Ръстът на цените достигна връх през април, когато бе отчетено възходящо движение в размер на 23,8%. На месечна база цените са намалели с 1,6%.

Основен двигател на повишението са поскъпналите суровини и междинни продукти. В последния месец на 2022 г. продуктите от минерални масла са поскъпнали с 22,8% спрямо декември 2021 г., с което се имали най-голямо влияние върху цялостния индекс, обясняват от Destatis.

Предстои във вторник (17 януари) да бъде публикувана статистиката за потребителската инфлация в Германия, която ще бъде последвана от тази за Италия. Същия ден ще стане ясно и влошили ли са се икономическите нагласи в страната, като такава информация се очаква и за региона на Европа.

По-късно през седмицата управителят на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел ще направи изказване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още