IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия избегна рецесията в края на 2022 г., поне засега

Данните за нулев растеж на БВП в последното тримесечие може да бъдат ревизирани

15:50 | 13.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия е стагнирал през последното тримесечие на 2022 г., но е записал повишение от 1,9% за годината, показаха данните в петък, сигнализирайки, че най-голямата икономика в Европа  може - поне през зимата - да е избегнала рецесията, съобщи Ройтерс.

Годишният растеж на БВП на Германия е надминал средните прогнози за 1,8% резултат в анкета сред икономисти медията. БВП през 2022 г. е бил с 0,7% по-висок спрямо този от 2019 г., годината преди избухването на пандемията от коронавирус.

Германската икономика вероятно е избегнала спада в края на 2022 г. Източник: Bloomberg L.P. Германската икономика вероятно е избегнала спада в края на 2022 г. Източник: Bloomberg L.P.

"Икономическото забавяне през зимното полугодие, според настоящите ни данни, ще бъде по-леко и кратко от очакваното", обясни министърът на икономиката Роберт Хабек в месечен доклад на ведомството.

Томас Гитцел, главен икономист във VP Bank, смята, че икономиката е надминала ниските очаквания, но добави, че "рецесията може да се бъде отложена". "От друга страна смятаме, че е малко вероятно рецесията изобщо да не се материализира", посочва той.

Рецесията често се описва като две последователни тримесечия на спад в БВП и данните на Федералната статистическа служба (Destatis) за нулев растеж през четвъртото тримесечие тепърва може да бъдат ревизирани.

Данните по-рано в петък показаха също толкова оптимистична картина и във Великобритания през миналия ноември, когато БВП се е покачил с 0,1% на месечна база. Според британската статистическа служба през декември БВП ще трябва да спадне с около 0,5%, за да стане ръстът през четвъртото тримесечие отрицателен, ако се закръгли до първия знак след десетичната запетая и ако няма други ревизии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още