IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция запази основната лихва без промяна, но не обеща да задържи това ниво

Освен това комисията се ангажира да изпълни своята „стратегия за лиризация“, за да постигне ценова стабилност

15:11 | 19.01.23 г.
Гуверньорът на Турската централна банка Шахап Кавджъоглу. Снимка: Bloomberg
Гуверньорът на Турската централна банка Шахап Кавджъоглу. Снимка: Bloomberg

Турската централна банка добави неяснота към решението си по паричната политика, оставяйки лихвените проценти без промяна в четвъртък, пише Bloomberg.

Комисията по парична политика, ръководена от гуверньора Шахап Кавджъоглу, запази основната лихва на ниво от 9% за втори пореден месец, което съвпадна с прогнозите на всички без един икономисти, анкетирани от Bloomberg.

За разлика от миналия месец обаче последните насоки на комисията не описват текущото ниво на лихвите като „адекватно“ – промяна, която може да подготвя сцената за още парично затягане. Освен това комисията се ангажира да изпълни своята „стратегия за лиризация“, за да постигне ценова стабилност.

„Макар че последно публикуваните данни показват по-силна икономическа активност от очакваното, опасенията за рецесия в развитите икономики в резултат на продължаващите геополитически рискове и увеличения на основните лихви продължават“, каза комисията в изявление.

Централната банка прибягва до инструменти, различни от лихвените проценти, за да овладее инфлацията, която достигана 25-годишен връх миналата година. Тя прилага микроуправление на икономиката, използвайки регулации, за да подкрепи местната валута и да се намеси в начина, по който търговските банки предоставят кредити.

В изявлението си от четвъртък централната банка заяви, че „интегрираният политически подход“, който се прилага, помага да се поддържа инфлацията под контрол.

Намаляването на лихвите между август и ноември миналата година свали официалните разходи по заемите с 500 базисни пункта до едноцифрени нива. Стъпките последваха изричните призиви на президента Реджеп Тайип Ердоган да се гарантира, че парите са евтини, което според него – обратно на традиционната икономическа теория – ще стабилизира потребителските цени.

С президентските и парламентарни избори, планирани за май, Ердоган изисква по-хлабави парични и фискални политики, за да захрани търсенето. Турският лидер описва основните лихви на сегашното им ниво като оптимални за инвестиции и подкрепящи икономическия растеж.

Предизвикателството за централната банка сега е как да гарантира, че лихвите по кредитите ще продължат да спадат, докато в същото време увеличава търсенето на лирата сред турците. Последните правила, въведени в началото на годината, целят да насърчат дългосрочните депозити и да увеличат дела на спестяванията в местна валута.

Засега лесното взимане на заеми не води до кредитен бум. Частните банки се колебаят да предоставят евтино корпоративно финансиране преди изборите, което предизвиква предупреждения от централните банкери.

Кавджъоглу ще представи доклада за инфлацията през първото тримесечие на тази година следващия четвъртък в Анкара. Последните прогнози на централната банка сочат, че инфлацията ще достигне 22,3% в края на годината.

Инфлационните перспективи напоследък не са толкова ужасяващи до голяма степен благодарение на статистическия ефект на високата база от 2021 г. Ценовият растеж въпреки това остава около 13 пъти по-висок от официалната цел на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още