IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София формира близо 43% от икономиката на България към 2020 г.

Водещ сектор в града са информационните технологии, а съживяването на туризма подкрепя услугите

16:16 | 19.01.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

София съставлява 42,8% от икономиката на България към 2020 година, сочат данни, част от икономическия профил на града, разработен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Анализаторите отчитат политическата нестабилност в страната през последните месеци и видимите икономически рискове, свързани с високата инфлация и очаквано забавяне на европейската икономика.

Но приливът на кадри и таланти от страната и възстановяването на туристическия трафик очертават потенциала за икономическо развитие на града през следващите години. Информационните технологии са водещ сектор в столицата, а той премина успешно през пандемията от коронавируса, сочат още от ИПИ по отношение на перспективите пред града.

В анализа е посочено още, че столицата е центърът на инвестиционната дейност на България, привличайки 14,7 млрд. евро от 28,2 млрд. евро чужди инвестиции през 2021 г. Градът привлича повече чужди инвестиции във всеки един отрасъл, с изключение на индустрията и селското стопанство, сочат още икономистите. Особено видима е концентрацията в информационните и комуникационните технологии - през 2021 г. в София инвестициите в този сектор достигат 2,1 млрд. евро, спрямо едва 66 млн. евро в цялата страна.

В София е концентрирана и по-голямата част от износа - столицата допринася за 42 млрд. лева от общо 103 млрд. лева изнесени стоки и услуги през 2021 г. Водещо място заема търговията (17 млрд. лева) и информационните и комуникационните технологии (над 8 млрд. лева).

 Като цяло икономическият профил на София е много различен спрямо този на националната икономика. Например преработващата промишленост носи едва 13% от продукцията в областта, спрямо 33% в цялата страна. Водещите сектори в София са търговията и информационните и комуникационните технологии.

Дял на секторите в произведената продукция на София през 2021 г. Източник: ИПИ по данни на НСИ Дял на секторите в произведената продукция на София през 2021 г. Източник: ИПИ по данни на НСИ

От ИПИ отчитат, базирайки се на данните на Националния статистически институт (НСИ), че доходите на човек от населението в София са 2,2 пъти над средните в страната, като столицата изпреварва чувствително всички останали икономически центрове в страната, включително и Пловдив и Варна. Икономиката на София е традиционно силно ориентирана към услугите, допълват още икономистите.

Подкрепа за бизнеса в София оказва възстановяването на туристическите пътувания - столицата е основен привлекателен център за градски туризъм в България и региона. Към края на 2022 г. вече има почти напълно възстановяване на туризма спрямо нивата преди пандемията от коронавируса, което е видно от динамичната градска среда и добрите данни в секторите търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство.

За първите 10 месеца на 2022 г. приходите от нощувки, включително и на чужденци, в столицата достигат 143 млн. лева, спрямо 167 млн. лева през 2019 г.

Преброяването през 2021 година обаче носи лоши новини за икономиката на София. Данните показват, че най-голям е делът на хората във възрастовата група 35-49 години, спрямо 20-24 години и 30-34 години в предходното преброяване през 2011 г. Това означава застаряване на населението в града, макар че все още е голям делът на хората в трудоспособна възраст и засега тази тенденция не тежи на икономиката на града.

Преброяването показа, че София е с най-голям дял на висишстите сред общото население (над 40% от населението на възраст над 7 години е с висше образование). Делът им е почти два пъти по-голям спрямо останалите части на страната. За това фактор е фактът, че столицата е основният университетски център на страната (тук се намират 24 от 52-те акредитирани висши училища в България) и много от завършилите остават да живеят в града.

Трудовият пазар в София успя да се възстанови по-бързо от шока от пандемията и към 2021 г. нивото на безработица е едва 1,8%, което е най-ниското в цялата страна. Нивото на заетост достига 74,4%, което пък е най-високото в цялата страна. ИПИ посочва, че данните от бюрата по труда посочват, че почти всички регистрирани успяват бързо да намерят ново работно място, което свидетелства за гъвкав и адаптивен пазар на труда, който генерира подходящи работни места.

Работните заплати са най-високите в страната - по последни данни брутното месечно възнаграждение на наетите по трудов договор в София надхвърля 2000 лева, а заплатите растат по-бързо от средното за страната. Най-високи са заплатите в информационния сектор (над 4000 лева месечно), на обратния полюс са работещите в хотелиерската и ресторантьорската индустрия (малко над 1000 лева, но трябва да се има предвид, че в тези два сектора има немалък дял на недекларирани доходи).

От ИПИ използват данни на Numbeo, предоставени от потребители на сайта, за да сравнят средната заплата в големите градове в региона. Според тях средната нетна месечна заплата към ноември 2022 година е най-висока в София - 971 евро, следват Букурещ (888 евро), Солун (796 евро), Белград (641 евро) и Скопие (459 евро).

Нещо повече, сравнявайки покупателната способност, работещите в София изглеждат в много по-добра позиция. Например режийните разходи са сходни до тези в Скопие, по-отношение на наемите е по средата, а цената на живота е с 20% по-ниска от тази в Солун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
мрънмрън
преди 1 година
До: khao не мисля, че това дори е на дневен ред, в което и да е било правителство до сега. Това е в ущърб и на софиянци, като се почне от състоянието на въздуха, трафика, цените на имотите, чистотата и се стигне до инфраструктурата на града. Докато останалата част от България кучета я яли. Много фирми, нямат никаква полза от това да кибичиш в офиса, ако минат изцяло на дистанционен режим, ще спестят разходи, както и тия хора, ще имат възможността да не живеят в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
lava
преди 1 година
Разбира се че е така, особено след като всички по-големи фирми, които макар да оперират реално изцяло в провинцията се регистрират със седалище София!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: khao... особено последното ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
khao
преди 1 година
товя е показател за десетилетия политическа некадърност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още